Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország számos térségében emelkedőben vannak az élelmiszerárak. A folyamat ugyan már az európai szankciókra adott válaszként bevezetett importtilalom bevezetése előtt elindult, ám borítékolható, hogy az uniós termékek hiánya súlyosbítani fogja a helyzetet - derül ki a BBC körképéből.

A bevitel betiltásának kezdete, augusztus 7-e óta az feldolgozott élelmiszerekben felhasznált import sertéshús ára hat százalékkal ugrott meg - jelentette a Kommerszant üzleti napilap. Szentpéterváron tíz százalékkal drágultak a termékek, igaz, ennek egy része még a korlátozások előtt jött össze. A sertéshús ára 23,5 százalékkal, a csirkehúsé 25,8 százalékkal ment fel - jelentette ki Anatolij Kotov, a városi önkormányzat gazdaságpolitikáért felelős vezetője.

Nevetséges erőlködés

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn még azt mondta, hogy nem számít áremelkedésre vagy áruhiányra az élelmiszerek importjának egy évre szóló betiltása miatt. Hozzátette azonban ehhez, hogy reményei szerint a korlátozások nem tartanak túl sokáig.

Nyina Oding, a szentpétervári Leontief Centre kutatóintézet közgazdásza dühösen bírálta az árak szabályozásával próbálkozó hatóságokat. Komolytalannak tartja a kétbalkezes beavatkozásokat az árak alakulásába. Az ilyen erőfeszítések a néhai szovjet rendszerben is kudarcot vallottak. Az áru egyszerűen eltűnt a polcokról. A választásék korlátozása és a monopóliumok kialakulása felé tartunk. Az árak nőni fognak, ennek első jeleit látjuk - nyilatkozta az orosz RBK gazdasági hírportálnak.

Tíz-húsz-negyven-hatvan

Az ország távol-keleti részén, a Primorje régióban és Szahalin szigetén még rosszabb a helyzet. Az utóbbi területen a sajt ára 10 százalékkal, a húsé 15 százalékkal ugrott meg, miközben a csirkehús 60 százalékkal drágult - derült ki Nyikolaj Boriszov, a regionális agrárhivatal tisztviselőjének szavaiból. Rrimorje térségében a Kínából bevitt alma harmadával kerül többe, mint a szankciók bevezetése előtt, a hús 26 százalékkal, a hal 40 százalékkal lett drágább.

Európában elsősorban a litván és a lengyel termelők szenvednek attól, hogy nem tudják Oroszországba exportálni termékeiket. Elsősorban a friss zöldség és gyümölcs kitiltása okoz gondot. Az orosz beviteli tilalom nem vonatkozik a szeszes italokra, a bébiételekre, az állateledelekre, a kávéra és az olívaolajra.