Miután az oroszországi gazdasági problémák elmélyülését mutató statisztikai adatok nyilvánosságra kerültek, Moszkva úgy döntött, korlátozza a statisztikai hivatal függetlenségét - adta hírül a Vedomosztyi című lap "A kormány megtanítja számolni a Roszstatot" című cikkében.

Az utóbbi hetekben a Kreml propagandája arról szólt, hogy az orosz gazdaság már kilábalt a recesszióból, ám a statisztikai hivatal egy sorozat olyan adatot publikált, amelyek ennek ellenkezőjét mutatják, ami hideg zuhanyként hatott a politikusokra.

Az ipari termelés 2017 februárjában éves összehasonlításban 2,7 százalékkal csökkent. Ez volt az első visszaesés az elmúlt egy évben, még januárban is 2,3 százalékos bővülést jegyeztek fel a statisztikusok. A nagykereskedelem forgalma 2,6 százalékkal esett, a reálkeresetek 4,4 százalékkal csökkentek.

Korrigálni fogják

A Roszstat az adatokat az Eurostat módszertanát alkalmazva számította ki, ez ugyanis lehetővé teszi az orosz és az európai gazdasági mutatók összehasonlítását. Néhány órával az adatok nyilvánosságra kerülése után a gazdasági fejlődés minisztere már meg is kérdőjelezte azokat, mondván: nem reprezentatívak, mert technikai okokból nem sikerült megfelelően átállni az Eurostat módszereinek alkalmazására. Ezért az adatokat jelentősen korrigálni kell.

Eközben kiadtak egy jogszabály-tervezetet, amely a gazdasági minisztérium alá rendeli a statisztikai hivatalt. Putyinnak ki kell adni egy dekrétumot, amellyel visszavonja az öt évvel ezelőtt a Roszstatnak adott autonómiát. Akkor Oroszország OECD-tagságának feltételeként adtak függetlenséget a statisztikai hivatalnak.