Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ulrich Grillo szerdán Berlinben a harmadik napja tartó súlyos áradások várható következményeiről szólva elmondta: a természeti csapás várhatóan csak késlelteti a gazdasági növekedést, de nem csökkenti annak mértékét.

A BDI elnöke más vezető gazdasági érdekképviseletek, köztük a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) vezetőivel a gazdasági minisztériumban egyeztetett az árvízkatasztrófa kezeléséről. A minisztérium vezetésével egyebek között abban állapodtak meg, hogy az állami fejlesztési bank (KfW) 100 millió eurós hitelkeretet nyit a rászoruló cégeknek, önkormányzatoknak és magánszemélyeknek, és kedvezményes hitelt kínálnak a tartományi fejlesztési bankok is. Az állami fejlesztési hiteleiket már törlesztő árvízkárosult cégek számára pedig törlesztési halasztást ajánlanak fel az új, kedvezményes kölcsön lehetősége mellett.

A kormány egy másik 100 millió eurós alapot is létrehoz, amelyből az árvízkárosult háztartásoknak juttatnak gyorssegélyt. A rászorulókat a tartományok is támogatják, a bajor kormány szerdai ülésén arról döntöttek, hogy 1500 eurós azonnali támogatást adnak a károsultaknak, és a kifizetéseket már a héten elkezdik.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal nőtt az idei első félévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, amikor 0,6 százalékkal esett a kibocsátás. 2012 egészében százalékkal bővült a német gazdaság, jelentősen lassulva a 2011-es, 3,0 százalékos többlethez képest.

A német kormány a legutóbbi, áprilisi előrejelzése szerint 0,5 százalékos GDP-növekedésre számít az idén. A német nyelvterület vezető elemző intézetei szerint az EU legnagyobb gazdasága 0,8 százalékkal növekedhet 2013-ban. Jövőre a kormány szerint 1,6 százalékkal, a vezető gazdaságkutató intézetek szerint 1,9 százalékkal növekedhet a német gazdaság.