A legutóbb napvilágot látott intézkedések a piac bizonyos fokú további korlátozását szolgálják. Így például egyedülálló pekingi állandó lakosok, akik korábban nem vásároltak lakást, mostantól csupán egyetlen lakás vásárlására lesznek jogosultak. A sanghaji vezetés arról döntött, hogy megtiltják a bankoknak a hitelnyújtást olyan ügyfelek számára, akik harmadik, vagy a feletti számú lakásukat kívánják megvásárolni.

Mindkét 20 milliós feletti népességű nagyváros a korábbinál nagyobb összegű előleg befizetését teszi kötelezővé a második lakás vásárlásánál. A két önkormányzat a jövőben ragaszkodni fog az ingatlaneladásokra alkalmazott - új - 20 százalékos nyereségadóhoz. Ez alól Pekingben csak az kaphat felmentést, akinek az értékesítésre szánt ingatlana az egyetlen lakása, és az legalább öt évig volt a nevén.

Sanghaj külön is korlátozni kívánja a más városokból érkezett hiteligénylők lehetőségeit, valamint a külföldiekre és az elváltakra vonatkozó hitelkérelmek teljesítésének feltételit. A pekingi önkormányzat közleménye szerint, azok esetében, akik hamis adatokat tartalmazó dokumentumokat nyújtanak be lakásvásárlásukhoz, nem jegyzik be a tulajdont és öt évig megtiltják számukra az ingatlanvásárlást a fővárosban.

A további nem részletezett szabályok egy része a lakótelepek építéséhez szükséges földterület biztosítására vonatkozik, illetve a lakáspiac hosszú távú rendjének kialakítását célozza.

A főváros ígérete szerint 2013-ban 70 ezer szociális lakást kíván építtetni Sanghaj az idén ezekből 10 ezret készül átadni.

Egyes felmérések szerint Pekingben az idén január első felében a lakások négyzetméterenkénti átlagára meghaladta a 25 400 jüant (970 ezer forint). Sok kínai nagyvárosban az elmúlt öt évben megduplázódtak a lakásárak.

A központi kormány kezdeményezésének nyomán, Peking és Sanghaj vezetése mellett a dél-kínai Kuangtung tartomány, a délnyugat-kínai Csungking, a keleti Hofej és a déli Hsziamen város is hasonló változásokat jelentett be ingatlanpiaci szabályozásában.

Az ingatlanpiac megregulázására az utóbbi években több központi és helyi kísérlet is történt, a megékezhetetlennek tűnő árak kérdése a politikusok beszédeinek és a kormányprogramok állandó eleme, de átmeneti ingadozásokon túl eddig nem mutattak jelek a helyzet hatékony kezelésére. A döntéshozók célja, hogy a lakáspiac stabilizálódjon, az ingatlan töltse be eredeti rendeltetését és ne elsősorban befektetési eszköz legyen. Szakemberek szerint az új lépések hatására "hűlni" fog a piac, még ha az érintett városokban egyes jelekből arra következtetnek, hogy a lakások a bevezetett intézkedések hatására tovább drágulhatnak, mivel a növekvő pénzügyi terheket az eladó áthárítja a vevőre.