Benyújtotta lemondását a román nemzeti légitársaság - a csődbe ment Malév rokona -, a Tarom vezérigazgatója, Eugen Davidoiu, majd helyére Florin Susanut nevezték ki. Megbízatása egy hónapra szól - tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget hivatalos források a Maszol tudósításai szerint.

Mihai Tudose kormányfő állítólag tárgyalt a Tarom helyzetéről Razvan Cuc szállításügyi miniszterrel. Kettejük találkozója hétfő reggel volt a Victoria-palotában, azt követően, hogy előzőleg Tudose elrendelte, hogy a miniszterelnök ellenőrző testülete indítson vizsgálatot a nemzeti légitársaságnál.

Az Antena 3 televízió vasárnap esti műsorában a kormányfő azt mondta, a Taromnak fejlődnie kell, és nyereségesnek kell lennie, ugyanakkor hozzátette, a légitársaságot nem számolják fel, és nem is tervezik eladni, hiszen az egy "nemzeti szimbólum". Úgy tűnik tehát, hogy a cég nem jut a Malév sorsára.

Politikai kinevezettek?

Az állami légitársaság az elmúlt nyolc évben 1,37 milliárd lej (90 milliárd forint) veszteséget halmozott fel. A legjobb eredményt 2015-ben érve el, mikor is csupán 27 millió lej volt a deficit. A korábban elfogadott tervek szerint a cégnek tavaly már profitot kellett volna termelnie, ehelyett azonban majdnem megduplázta a veszteségét, 47 millió lejre. Az utolsó cseppet a pohárban az idei első félév jelentette, melyben a vállalat rekordösszegű, 104 millió lejes veszteséget hozott össze. Ez a tavalyi négyszerese.

A Tarom igazgatótanácsát alkotó hét tagban szakmai vonatkozásban egyetlen közös vonás van: semmiféle tapasztalattal nem rendelkeznek a polgári légi forgalom terén. A hét közül csupán kettőnek van felsőfokú angol nyelvismerettel.