Sem a fagyos, havas idő, ami akadályozza a közlekedést, sem a foglalkoztatás lassabb erősödése, sem a feltörekvő piacokon kialakult felfordulás nem tartotta vissza a Fedet attól, hogy újabb lépéssel mérsékelje monetáris enyhítését. Az amerikai jegybank a decemberi hátrálás után további havi 10 milliárd dollárral zsugorítja havi értékpapír-vásárlásait.

Ezzel már az eredeti 85 milliárd dollárról 65 milliárdra csökkent a program keretösszege. ebből 35 milliárdot államkötvények, 30 milliárdot jelzálog-fedezetű értékpapírok vételére fordítanak. Az elemzők egy ideje arra számítanak, hogy a Fed mindenképpen le akarja szoktatni a pénzbőség-függőségről a piaci szereplőket, így csak valami nagy baj esetén mondana le a monetáris enyhítés visszavonásának megszakításáról. A döntést indokló közlemény szerint a gazdaság tovább erősödik és a munkaerő-piaci helyzet tovább javul.

A Fed jelezte, hogy folytatja a visszavonulót. Az elemzők csak azon vitatkoznak, hogy az év végéig zárják-e le a folyamatot vagy gyorsítanak a tempón. Vannak olyan szakértők, akik szerint már szeptemberben véget ér a kötvényvásárlás. Szerintük a Fed egyszerűen be akarja fejezni ezt a fajta szokatlan monetáris politikát.

A bank döntéshozóit aggasztja, hogy az olcsó pénzre támaszkodó eszközbuborékok alakulhatnak ki. Nem tartják megnyugtatónak a Fed négyezer milliárd dollárra hízott büdzséjét sem. Emellett úgy gondolják, hogy a rendkívül laza monetáris politika az idő haladtával egyre kevésbé hatásos. A költségeinek és hasznainak viszonya romlik.