A szlovák kormány az élelmiszerek áfájának felére csökkentését, 20-ról 10 százalékra leszállítását tervezi, azonban elemzők szerint a végén ebből alig éreznek meg valamit a fogyasztók - írta a pozsonyi Új Szó. A pénzügyminisztérium háttérintézménye szerint ugyanis az áfacsökkentés bő kétharmadát lenyelik a kereskedők.

A hétvégén bemutatott kormányzati szociális csomagnak pedig a legjelentősebb tétele az alapvető élelmiszerek áfájának leszállítása. Martin Filko, a pénzügyminisztérium háttérintézményének (IFP) vezetője szerint a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy az áfaemelés 70-90 százaléka beépül az árak növekedésébe, míg az áfa csökkenésekor csak a mérséklés 30 százalékát érzik meg a vevők.

Vladimír Baláz, a tudományos akadémia (SAV) kutatója arra figyelmeztet: várhatóan csak kevés élelmiszertípusra lesz érvényes az intézkedés, ugyanis ha a leggyakrabban fogyasztott alapélelmiszerek mindegyikére érvényes lenne, akkor ez évi 200-300 milliójába kerülne a kormánynak. Miközben az egész 15 pontos csomagra van 200 milliója, erre a tételre a tervek szerint 60-100 milliót költene a kabinet. Ráadásul lehet, hogy végül az egész áfacsökkentésből semmi sem lesz. Ficóék ugyanis csupán akkor mennének bele, ha sikerül egyezséget kötniük a legnagyobb üzletláncokkal. "Hiába is írnának alá ilyet, senkire sem lehet rákényszeríteni, hogy milyen árakat szabjon, ebben szabad kezük van a kereskedőknek" - figyelmeztet a lap szerint Baláz