A tokiói tőzsde közel négyszázalékos eséssel reagált a kormány gazdaságélénkítő intézkedéscsomagjára, amelynek legfőbb elemeit reggel ismertette Abe Sinzo miniszterelnök. A japán valuta a 100 jen/dolláros árfolyam alatt maradt az élénk érdeklődéssel várt beszéd után. Abe bejelentéséből négy elemet emelt ki a Guardian live blogja. Az első, hogy a szigetország területén különleges gazdasági övezeteket hoznak létre a külföldi tőke becsalogatására. Ezekben a térségekben alacsonyabb adók és más kedvezményes feltételek érvényesítése mellett tevékenykedhetnek az oda települő vállalatok.

A második intézkedés az áramszolgáltatási piac teljes liberalizációja, azaz a verseny felszabadítása. Ezzel párhuzamosan további lépésként növelik az elektromos energiát előállító infrastruktúrába irányuló befektetéseket: a következő tíz évben 30 ezer milliárd jent (300,1 milliárd dollár) fordítanak erre a célra. Japánnak gondot okoz, hogy a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája nyomán leállították az összes nukleáris blokkot, ami éveken át áramellátási zavarokat okozott a fogyasztási csúcsidőkben és energiahordozó-importra kényszerítette Japánt.

Politikai színház

A csomag legfőbb eleme, hogy évente három százalékkal akarják emelni a lakossági jövedelmeket. Ezzel a kormány kétszázalékos inflációs célja felett akarják tartani a béremeléseket. Egyben a belső fogyasztás élénkítésévvel akarnak húzóerőt adni a gazdaságnak, ami reményeik szerint munkahelyek teremtéséhez vezet. Egy szóval a háztartások nagyobb jólétben fognak élni, mint korábban, ami minden politikus első számú célja.

Az intézkedések további részleteiről a következő hetekben számolnak be, ám a piac és az elemzők fanyalogva fogadták az eddigieket, ami a Guardian szerint arra utal, hogy a miniszterelnökről Abenomicsnak elkeresztelt gazdaságélénkítő politikai elveszíti lendületét. A szakértők egy része egyszerűen úgy látja, hogy a program nem elég ambiciózus, mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a vállalatok ideiglenes alkalmazottak foglalkoztatásával elkerülhetik az Abe ígéretében szereplő béremelés megadását. Nakano Koichi,a Sophia Egyetem oktatója szerint a kormány nagyon jó a PR-ben: amit elővezetett az inkább nevezhető reklámkampánynak, mint gazdaságpolitikának.