Váratlan meglepetést okozott a befektetőknek az olajpiac csütörtökön: a fekete arany ára 2016 novembere óta nem látott mélységbe esett az óceán mindkét partján - derült ki a Business Insider összefoglalójából. Sajátos módon a szakértők az Oroszországból érkezett szerdai és csütörtöki hírt látják az áresés hátterében.

Az előbbi arról szólt, hogy a moszkvai vezetés hajlik az olajkitermelés korlátozásának folytatására, ám az orosz kormányszóvivő csütörtökön nem erősítette meg a sajtóinformációt. Oroszország az OPEC-kel együttműködve októberben határozott arról, hogy plafont szab a kitermelésnek, amitől a készletek csökkenését és az árak emelkedését várják. Ez utóbbi számítás egyébként bejött.

Mínusz két százalék

Vélhetően a késlekedő döntés miatt az amerikai WTI kőolaj ára nagyjából két százalékkal 47 dollár/hordó, a londoni Brentté szintén lényegében két százalékkal, 50 dollár/hordó alá esett. Nem lehet véletlen, hogy ezt megelőzően Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin államfő szóvivője nem sokkal korábban újságírókkal folytatott telefonos beszélgetésén kijelentette: még nem született döntés az ügyben.

Az olajár csökkenése miatt egy százalékkal 58 rubel/dollárra gyengült az orosz valuta. Az olajkartell tagállamai május végi bécsi tanácskozáson döntenek arról folytassák-e a korlátozást.

Az olajpiaci helyzetet lényegesen befolyásolja az USA olajpala-kitermelésének alakulása. Ezzel kapcsolatban az ország energiahivatala (EIA) szerdán arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban immáron naponta 9,29 millió hordó olajat hoznak a felszínre. Ez a legmagasabb szint 2015 augusztusa óta. Emellett az olajkészletek a vártnál kevesebbel csökkentek.