Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az IMF-közlemény szerint "a legtöbb kérdésben egyetértés alakult ki", a kormánynak azonban "még több időre van szüksége arra, hogy kialakítsa a jövő évre vonatkozó elképzeléseit néhány területen, ezért a tárgyalások folytatódnak a következő hetekben".

A Nemzetközi Valutaalap álláspontja szerint a "mély recesszió után fokozatos stabilizáció tapasztalható makrogazdasági szinten. A hrivnya árfolyama összességében stabil, a hrivnyában történő megtakarítások nőnek, és lassul az infláció."

Augusztus végére az ország arany- és devizatartaléka 12,6 milliárd dollárra nőtt az egy hónappal korábbi 10,3 milliárd dollárról.

A szombati közlemény szerint "a vártnál nagyobb első hathavi gazdasági zsugorodás miatt az IMF arra kényszerült, hogy felülvizsgálja a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzést és a várható visszaesést 9 százalékról 11 százalékra változtatta". Az IMF szerint jövőre akár 2 százalékkal is nőhet majd az ukrán hazai össztermék (GDP).

Korábbi információk szerint Kijev azzal számolt, hogy a hitelmegállapodás végrehajtásának szeptember 22-én kezdődött és október 2-ig tartott harmadik felülvizsgálata során sikerül megállapodni az újabb hitelrészlet megadásáról, és ezzel az ország arany- és devizatartaléka 15 milliárd dollárra nőhet. Az ukrán jegybank azzal számol, hogy a tartalékszint az év végére eléri a 18 milliárd dollárt.

Az idei év elején 7 milliárd dollár körüli, a múlt év elején csaknem 20 milliárd dollár volt a jegybanki devizatartalék.

Az ország devizatartaléka 2003 és 2014 között átlagosan 22,572 milliárd dollárt tett ki. A devizatartalék 2011 áprilisában volt legnagyobb, akkor elérte a 38,351 milliárd dollárt, a legkisebb pedig 2003 januárjában, amikor 4,629 milliárd dollár volt.