A laza monetáris politika a "permanens likviditás illúzióját" teremtette meg, ami kockázatos befektetésekre ösztönzi a piaci szereplőket és felnyomják az eszközárakat. Minél tovább szól a zene és minél hangosabban, annál fülsiketítőbb lesz után a csend" - fogalmazott Claudio Borio, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) monetáris és gazdasági részlegének vezetője riportereknek az  AFP szerint.

A szakember szerint a piacok nem lesznek likvidek, amikor a legnagyobb szükségük lenne erre, ezért ennek nyomán szigorú prudenciális szabályozást, a piaci szereplőktől pedig extra elővigyázatosságot sürget.

A jegybankok jelenleg rekord alacsonyan tartják a kamataikat, a gazdaságokat pedig telenyomták likviditással: először, hogy megelőzzék a recessziót a pénzügyi válság idején, aztán pedig azért, hogy a gyenge gazdasági növekedést fellendítsék.

A világ jegybankjainak központi bankja, a BIS, már régóta figyelmeztet arra, hogy ez a politika a befektetőket a rövid távú, magas kockázatú eszközök felé irányítja, ami egy újabb potenciális összeomlást okozó eszközbuborék kialakulásához vezet.

Borio szerint a piacok "rendkívül visszafogott volatilitást" mutattak az elmúlt hónapokban, hasonlóan a pénzügyi válság előttihez, ami a "magas kockázatvállalás jele" lehet. Az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusok okoztak némi kilengést a piacokon augusztus elején, de ez az aggodalom hamar elhalt és a kockázatkereső hajlam és a hozamvadászat újra visszatért - mutatott rá a szakember.

Az állandó likviditás illúziója most éppúgy jellemző, mint a múltban - mondta Borio, aki szerint az évek óta tartó "szokatlanul alkalmazkodó" monetáris politika a befektetőknek azt a biztonságérzetet adja, hogy az alacsony kamatok továbbra is fennmaradnak vagy csak fokozatosan emelkednek. Ez a meggyőződés a nemzetközi bankrendszerre is kiterjedt, ahol a követelések mértéke január és március között 580 milliárd dollárral emelkedtek  a BIS szerint. Ez az első jelentős negyedéves növekedés 2001 vége óta -  tette hozzá Borio.

Miközben ez nem volt elég arra, hogy ellensúlyozza az előző negyedéves csökkenést, az éves összehasonlításban a 2013 végi 4 százalékos visszaesés 2 százalékra csökkent március végére - áll a BIS vasárnap kiadott jelentésében.