Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Csingcsi Kuancsa Pao befolyásos pekingi gazdasági lap a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) egy magát megnevezni nem kívánó munkatársát idézi. A forrás úgy fogalmaz: a kínai vállalatoknak racionalizálniuk kell termelésüket, frissíteni iparági szerkezetüket és rendezni pénzügyi helyzetüket. A cégeknek maguknak kellene megoldaniuk a felmerülő problémákat, "nem pedig kormányzati gazdaságösztönző intézkedésekre várniuk" - írja a lap.

A Cajhszin gazdasági és pénzügyi napilap az ipari és információtechnológiai minisztérium egy szintén név nélkül nyilatkozó hivatalnokát kérdezte a témáról, aki úgy nyilatkozott: gazdasági ösztönzés mindaddig nem várható a központ részéről, míg a gazdasági növekedés mértéke megfelel az elvárt szinteknek. Az állami beavatkozás ráadásul nemcsak előnyökkel jár, mellékhatásként a piaci egyensúlyt is megbonthatja - fogalmazott a hivatalnok.

A Csingcsi Kuancsa Pao témával kapcsolatos összeállításában iparági képviselőket is idéz. A kínai nemzeti textiltanács helyettes vezetője, Kao Jong szintén nem számít állami beavatkozásra.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök korábban szintén az élénkítésben bízó hangok ellenében nyilatkozott. Li szerint a kelet-ázsiai országnak jelenleg korlátozott tere van a központi kiadásokat és a gazdasági fellendítésére irányuló kormányzati intézkedésekre. A gazdasági környezet továbbra is bizonytalan, kockázatoknak van kitéve, az állami beavatkozás helyett a piaci erőknek kellene hatniuk - mondta a miniszterelnök a sanghaji értékpapír-piaci szaklapnak nyilatkozva május közepén.

Li fenntarthatatlannak nevezte azt a gyakorlatot, hogy a növekedés generálásában túlzottan az államra támaszkodnak a gazdaság szereplői, ez ráadásul hosszú távon csak újabb problémákat és kockázatokat von maga után. A miniszterelnök szavait a kormány többször hangoztatott hosszú távú gazdaságpolitikai célkitűzései is megerősítik, mely szerint a vezetés "óvatos pénzügypolitikáinak fenntartását" helyezi előtérbe.