A brit Guardian részletesen ismerteti azt a levelet, amelyet Lukasz Papadémosz, a jelenleg már hatalom nélküli technokrata miniszterelnök küldött Karolosz Papauliasz államfőnek, közvetve ebben figyelmeztetve a múlt heti választásokon a parlamentbe került pártok vezetőit, hogy az államkassza a kiürülés határára került.

A feljegyzésben - amelyet már vasárnap "postázták" az elnöki hivatalnak - Papadémosz jelzi, hogy a május 6-ai választást követő politikai patthelyzet előtt 30 milliárd euró "ütköző tőkét" vártak az EU-IMF párostól, amelyből 25 milliárd jutott volna a bankok újratőkésítésére, a maradék pedig adósságtörlesztésre, továbbá a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetésére.

Ebből azonban még az az 5,2 milliárd sem érkezett meg, amelynek folyósításáról még a választások előtt döntöttek az eurózóna pénzügyminiszterei - a donorok múlt heti döntésükkel egymilliárdot visszatartottak. A szavazáson a görögök 70 százaléka az EU-val és az IMF-fel kötött paktum elutasítására voksoltak.

Nem fizetünk adót

További oka a pénzhiánynak, hogy a hatalmi vákuumban drámaian romlott az adóbeszedés hatékonysága - írta Papadémosz. A választás előtt napi 40 millió euró folyt be az államkasszába, míg azóta csak 25 milliót sikerül behajtani. A kormányfő arra is figyelmeztet, hogy a politikai bizonytalanság elképesztő nyomást gyakorol a bankszektorra és ezen keresztül a reálgazdaságra is. A görög gazdaság ezt nem képes hónapokon át elviselni.

Filipposz Szakinidisz pénzügyminiszter - akinek főnökéhez hasonlóan semmi hatalma nincs - ismertetni fogja az ország nehéz helyzetét az eurózóna pénzügyminisztereinek ma esti tanácskozásán, de a kormány ennél többet nem tehet.

Papadémosz összességében úgy látja, hogy ha a politikai patthelyzet mondjuk egy új - várhatóan június 17-én tartandó - választások, majd az azt követő hathetes kormányalakítási folyamat miatt elhúzódik, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

(A belga államapparátus 541 napig működtette kormány nélkül Belgiumot, azonban a görög adminisztráció - mint azt az adóbehajtás megroggyanása mutatja - főnök híján összeomlik.)

Mégis kellene a pénzt

A legújabb közvélemény-kutatások szerint az átlagpolgárnak lassan elfogy a türelme. A megkérdezettek több mint kétharmada azt várja a politikusoktól, hogy izibe alakítsanak kormányképes koalíciót, kevesebb mint egyharmaduk szeretne ismét az urnák elé járulni. A válaszadók kis többsége, 53,6 százaléka úgy véli, mégis tartania kellene magát az országnak az érvényben lévő gazdasági programhoz. Az emberek négyötöde az eurózónán belül képzeli el hazája jövőjét.

Ez a felmérés még nem tükrözheti az Európai Bizottság szóvivőjének mai nyilatkozatát, ami elismétli az unió álláspontját, miszerint Görögországnak teljesítenie kell a paktum feltételeit. "Azt szeretnénk, ha Görögország az eurózóna tagja maradna, de ehhez tartania kell magát vállalásaihoz" - fogalmazott Pia Ahrenkilde. A Guardian értékelése szerint a nyilatkozat annak a jele, hogy az Brüsszel nyomást akar gyakorolni a görög politikusokra.

Hátha mégis úgy lehetne

A Guardian helyi tudósítója szerint a görög média úgy tudja, hogy az választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia, a szocialista Paszok és a Demokratikus Baloldal nevű mérsékelt kis párt néhány hónapra szóló kormány alakítana. Ezalatt rendeznék a fent említett sürgető problémákat. A Demokratikus Baloldal ugyanakkor kitart amellett a követelése mellett, hogy Görögország fokozatosan távolodjon el az EU-IMF paktum kemény feltételeitől.

Eközben a megállapodás felmondását követelő Sziriza szóvivője megerősítette, hogy a párt elnöke, Alekszisz Ciprasz kész lenne részt venni egy olyan találkozón az államfővel, amelyen a parlamentbe jutott szélső jobboldali párt vezetőjén kívül minden pártvezér részt venne.

Ciprasz hétfőn reggel visszautasította Papauliasz meghívását egy négypárti egyeztetésre az előbbi három politikai erő fejével. Az Új Demokráciából az uniós feltételek elfogadása miatt korábban kiszakadt, másfél tucat képviselői hellyel rendelkező Függelen Görögök párt szóvivője tagadta, hogy titkos tárgyalásokat folytatnának a kormányalakításról.