Ukrajna 95 szénbányájából 35 maradt a kijevi hatalom irányítása alatt. A maradék hatvan az oroszbarát szeparatisták kezén van - közölte az energiaügyi miniszter. A maradék bányák közül egyik sem termel ki antracitot, amely a legerősebben összenyomott kőszén és a fűtőértéke is ennek a legkiválóbb. Demcsisin azt mondta, hogy a megmaradt bányák csak gyengébb minőségű szenet adnak.

A 35 bányában összesen mintegy 52 ezer ember dolgozik. A miniszter közölte: a munkavállalók egy részét elbocsájtják. A leépítések az irodistákat érintik leginkább, Demcsisin szerint ugyanis "túl sokan vannak".

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök vasárnap ismertette a tervezett szénipari reform egyes intézkedéseit. Így például piaci árakat vezetnének be, fejlesztenék a leghatékonyabban kiaknázható bányákat, és egyes bányákat privatizálnának.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az állam sok bányásznak bérrel tartozik.

Kijevben keddre bányásztüntetést jelentettek be.

Ukrajnában kizárólag a Donyecki medencében bányásszák az antracitot, de a térség jelenleg az orosz szakadárok ellenőrzése alatt áll, a bányászat gyakorlatilag teljesen leállt. Az antracit nagy részét Oroszországból és Dél-Afrikából importálta Ukrajna télen.