A makrogazdasági kondíciók alakulásának ilyen kedvező kilátásai mellett már lényegesen romlik az esetleges további kamatcsökkentések hatékonysága - mutatott rá a jegybankár blogjában, hangsúlyozva, hogy a gazdaság általa várt gyorsuló növekedése csak a beruházások nem elegendő mértékű növekedésén bukhat meg.

A zloty árfolyamának az utóbbi időben bekövetkezett erősödése sem teszi indokolttá az alapkamat további csökkentését - jegyezte meg a jegybankár azzal a nyilvánvaló céllal, hogy semlegesítse a piaci spekulációkat.

A zloty árfolyamának erősödése valóban meg tudja hosszabbítani néhány hónappal a deflációs periódust, de ez nem túl nagy ár - fejtette ki, mondván, hogy a zloty árfolyama még ezzel együtt is jóval alatta marad az euróövezeti fellendülésből egyébként is profitáló lengyel exportőrök tűréshatárának. A szinte biztosra vehető jövő évi gazdasági fellendülés tükrében pedig az alapkamat esetleges további csökkentését mihamarabb emeléssel kellene ellentételezni, ami a zloty erősödésének abban a helyzetben egyébként is magas kockázatát élezné ki.

Az alapkamat további csökkentését szinte kizárólag vagy az euróövezeti gazdasági növekedés újabb lassulása, vagy a lengyelországi beruházások vártnál nagyobb mértékű csökkenése tehetné indokolttá.

Bratkowski szerint a lengyel gazdaság 2015-ben 3,1-3,5 százalék közötti GDP-növekedést érhet el, miközben a beruházások növekedési üteme az első félévben 6,0-6,5 százaléknál "ragad le". Jövőre a GDP-növekedés üteme már 4,6-4,8 százalékra gyorsulhat, a beruházásoké pedig 7,5-9,0 százalékra, miközben a lakossági fogyasztás 3,8-4,1 százalékos növekedést érhet el. Az euróövezeti gazdasági növekedés a lengyel export növekedését vonja majd maga után, az export hozzájárulása így a lengyel GDP-növekedéshez zéró közeli szinten maradhat.

Az infláció 2016 első negyedévében elérheti a jegybank 1,5-3,5 százalékos célsávjának az alsó határát, a harmadik negyedévben pedig akár a 2,5 százalékos célt is.

Bratkowski a jegybanknál optimistább nézeteket vall a gazdasági növekedés alakulását illetően: a jegybank 2016-ra 3,3 százalékos GDP-növekedésre és 0,9 százalékos inflációra számít.

A lengyel jegybank monetáris tanácsa a márciusi 50 bázispontos, a piaci várakozásokat meghaladó mértékű kamatvágást követően jelezte, hogy az így elért 1,5 százalékos történelmi mélyponttal nagy valószínűséggel véget is vetett a kamatok csökkentésének.

A jegybank akkor a zloty árfolyamának túlzott erősödését jelölte meg további kamatcsökkentések szinte egyetlen lehetséges okaként. Andrzej Bratkowski blogjában viszont jelezte, hogy nem ért egyet ezzel a nézettel, mert szerinte az európai gazdasági növekedés lassulása és a lengyel beruházások nem megfelelő alakulása is okot szolgáltathat a kamatok csökkentéséhez.