Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézetének (Institute for Supply Management - ISM) feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,7 pontra mérséklődött júliusban az előző havi 53,5 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők a júniusival megegyező, 53,5 pontot vártak júliusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A júliusi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a feldolgozóipar immár a harminckettedik egymást követő hónapban bővült.

Az alindexek közül az új megrendelések mutatója 56,5 pontra, december óta legmagasabb szintre emelkedett a júniusi 56 pontról. A foglalkoztatási index a júniusi 55,5 pontról 52,7 pontra süllyedt, az importindex idén legalacsonyabb szintre, 52 pontra került, az árindex 49,5 pontról 44 pontra csökkent.

Más sem okozott meglepetést

A májusinál szerényebben nőttek, de a szakértők által várt mértékben bővültek a személyi kiadások júniusban, miközben a személyi jövedelmek a májusival megegyező ütemben nőttek. Havi szinten a személyi kiadások növekedési üteme 0,2 százalékra mérséklődött a májusi 0,7 százalék után - az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint. Az adatok megfeleltek a piaci várakozásoknak.

A lakossági fogyasztás adja az amerikai gazdasági teljesítmény nagyjából kétharmadát. A bérekből, a befektetésekből és a kormányzati transzferekből számolt júniusi személyi jövedelmek 0,4 százalékkal emelkedtek, miután ugyanilyen mértékben nőttek májusban, és ezt várták elemzők is.