Az amerikai gazdaság elfogadható működését látva nem sok oka volt a Fednek arra, hogy ne változtasson a hitelfeltételeken, ám ennek ellenére 0,5 százalékon hagyta alapkamatát - derült ki a MarketWatch cikkéből. A piaci szereplők erre számítottak, így a döntés nyomán kissé erősödtek az amerikai tőzsdék.

A Wall Street Journal felmérésében megkérdezett közgazdászok 76 százaléka arra számít, hogy az április végi következő Fed-ülés sem hoz változást. Szerintük az amerikai jegybank döntéshozói csak azt követően, júniusiban növelik újra a hitelköltségeket. (A Fed hathetente tartja kamatdöntő üléseit.) A jegybank döntéshozói végül azt jelezték előre, hogy 2016-ban kétszer emelik az alapkamatot.

Megkötötték a kezüket

A szerény növekedés, az egészséges munkaerő-piaci folyamatok és az infláció erősödése nem fogja beavatkozásra késztetni a Fedet, mert még nem ült el az a por, amelyet az év elejének nagy piaci felfordulása vert fel - jellemezte a várakozásokat Ethan Harris, a Bank of America Merryll Lynch elemzője.

Még azok a szakértők sem vártak változtatást, akik úgy gondolják, hogy az amerikai jegybanknak már most, márciusban szigorítani kellett volna.

A Fed januári figyelmeztetésében, amelyben a világgazdasági bizonytalanságra hivatkozva elhalasztotta a kamatemelést, gyakorlatilag előre jelezte, hogy márciusban ugyanígy fog tenni - mondta Michael Gregory, a BMO Capital Markets tőketársaság vezető elemzője. Ha ezt esetleg megbánták, azt legfeljebb abból fogjuk érzékelni, hogy Janet Yellen, a Fed elnöke tesz néhány "héja" megjegyzést a Fed-döntést követő sajtótájékoztatóján.

Négy helyett kettőt mondtak

A Fed döntéshozói decemberben még négy idei kamatemelésre számítottak, míg mostani ülésük után arra céloztak, hogy csak kettő lesz. Az alapkamat az év végére 0,9 százalékra mehet fel - korábban 1,4 százalékot jósoltak. Egy évvel később 1,9, 2018 végén 3,0, hosszabb távon 3,3 százalékra emelkedhet a kamat. Az utolsó előrejelzést 3,5 százalékról csökkentették.

Az amerikai jegybank irányítói továbbra is látnak kockázatokat a világ gazdasági és pénzügyi folyamataiban. Ezt tükrözi, hogy a 2016-os amerikai GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésüket 2,4-ről 2,2 százalékra csökkentették, az inflációs várakozást pedig a korábbi 1,6 százalékról 1,2-re vitték le.

A kamatdöntés nem volt egyhangú: Esther George, a kansasi Fed elnöke negyed százalékpontos alapkamat-emelést javasolt.

Miért ne változtassanak?

Yellen sajtótájékoztatója bevezető megjegyzéseiben úgy értékelte, hogy januári és februári piaci hullámverés ellenére nem sok változott a Fed decemberi előrejelzése óta. Az amerikai gazdaság lassan bővül, a foglalkoztatás javul, az infláció továbbra is túl alacsony. A világgazdaság a várakozásoknál gyengébben muzsikál, de ez nem változtat azon, ahogy a Fed az amerikai gazdaságot látja.

A Fed hitelességét az elnök szerint nem rontja, hogy ha a gazdasági és pénzügyi feltételek változásával párhuzamosan módosítja előrejelzéseit. Ez vonatkozik arra is, hogy a decemberben prognosztizált négy helyett immáron csak két idei kamatemelést jeleznek előre. Yellen jelezte, hogy már áprilisban növelhetik a hitelköltségeket.