Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberek csak súlyosabb betegség esetén megy orvoshoz, vagy még akkor sem. A felnőtteknek kevesebb mint fele járt 2014-ben legalább egyszer háziorvosnál vagy általános orvosnál. Az április 7-én ünnepelt Egészségügyi Világnap alkalmából nyilvánosságra hozott adatok szerint szakorvost csupán az ország lakosságának 16 százaléka keresett fel, elsősorban sebészeket. A 15. életévüket betöltők egynegyede életében még nem járt szakorvosnál.

Az emberek orvos helyett viszont - "saját diagnózisaik" alapján - marékszám szedik a gyógyszereket. A patikákban gyógyszert vásároló személyeknek alig 20 százaléka rendelkezett orvosi recepttel. A szakorvosok által felírt receptek legtöbbje vérnyomáscsökkentő orvosságokra vonatkozott - a 35. életévüket betöltők közül igen sokan szenvednek ebben a betegségben.

Ezek a leggyakoribb panaszok

A 35 és 44 év közöttiek 34 százalékának okozott gondot a magas vérnyomás, a 75 éven felülieknek viszont a 75 százaléka szenved ebben a betegségben.

Tavalyi adatok szerint a 18. életévüket betöltött lakosok 46 százaléka túlsúlyos, 9 százaléka elhízottnak tekinthető. A túlsúlyosság elsősorban a férfiakra jellemző, az elhízás esetében viszont már a nők vezetnek 9,7 százalékkal, a férfiak 9 százalékával szemben.

Romániában viszonylag sokat isznak és dohányoznak az emberek. 2014-ben a 15. életévüket betöltött lakosok 57 százaléka fogyasztott már szeszes italt. A legtöbb alkoholt a 45-54 év közötti férfiak fogyasztják: 83 százalékuk iszik szeszes italt.

Az ország lakosságának egynegyede dohányzik. A férfiak napi 13, a nők napi 11 szál cigarettát szívnak átlagosan.

Tavalyelőtt több mint 4 millió személy részesült kórházi kezelésben, a kórházban töltött idő átlaga 7,4 nap. A kórházi ágyak éves kihasználtsági foka 243 nap. Az ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma 6,6.

2014-ben az egészségügyi rendszer csaknem 55 ezer orvost, közel 15 ezer fogorvost, több mint 17 ezer gyógyszerészt, csaknem 12 ezer felső végzettségű, 129 ezer középfokú végzettségű asszisztenst foglalkoztatott.