Az Ipsos felmérése szerint nem vágynak haza a kivándorolt lengyelek - a Nagy-Britanniában élők 72 százaléka nem kíván hazatérni, sőt 41 százalékuk az állampolgárságra sem tart igényt. Mint a konzervatív varsói Rzeczpospolita írta, mivel jelenleg mintegy 650 ezer lengyel él az Egyesült Királyságban, ez azt jelenti, hogy az ország 470 ezer embert veszít el.

Az ott élők 90 százaléka 44 éven aluli, és 56 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Marcin Galent a Jagello Egyetem kutatója szerint tudják, mit várhatnak el hazájukban, s azt összehasonlítva a kinti viszonyokkal az ottmaradás mellett döntenek, nincs miért hazajöjjenek. Más elemzők úgy vélik, maradásuk oka a biztonságérzet hiánya, és nemcsak szociális és anyagi téren, de az államhoz való viszony miatt is.

Ugyancsak a kint maradás mellett szólnak a gyermekek is. A Nagy-Britanniában élő lengyelek 48 százalékának kint van a gyereke is, akik többségükben iskolások, akklimatizálódtak, és nehezen szoknák meg a számukra már új országot. Ráadásul csaknem 10 százalékuk már kettős állampolgársággal rendelkezik, 80 százalékuk a szakmájában dolgozik, 11 százaléknak saját vállalkozása van, és csupán 3 százalékuk munkanélküli.