Romániában a szokásosnál nagyobb figyelem övezte a BNR keddi kamatdöntését, mivel az utóbbi hetekben egyre növekvő aggodalmat okozott a hitelesek között a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) gyors növekedése. A háromhavi ROBOR - amely számos változó kamatú lejhitel törlesztőrészletének képletében szerepel - idén szeptember elejéig 0,9 százalék körül mozgott, de az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedve, hétfőn már elérte az 1,8 százalékot.

A BNR a 2015 májusa óta változatlan 1,75 százalékos történelmi mélyponton tartotta az alapkamatot, a ROBOR további emelkedésének megfékezése érdekében azonban mintegy 9,3 milliárd lejt (632 milliárd forint) dobott piacra, hogy egyhetes kölcsönökkel kielégítse 13 kereskedelmi bank lejigényét.

A nemzeti bank augusztus elején emelte az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. Az új becslés szerint az év végén 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolnak, jövőre 3,2 százalékos inflációra számítanak. (Aggódnak a románok - emelkednek a törlesztőrészletek.)

Az éves inflációs ráta az idén került pozitív tartományba, miután másfél évig negatív volt azt követően, hogy a hatóságok több lépésben csökkentették az általános forgalmi adót.