A jegybank igazgatótanácsa a kereskedelmi bankok kötelező valutatartalék-rátáját is változatlanul hagyta, így mind a lej, mind a valuta esetében 8 százalék maradt a kötelező tartalékráta.

A keddi döntés összhangban van az elemzői várakozásokkal. Az idén ez volt a román jegybank igazgatótanácsának utolsó tervezett ülése, amelyen a monetáris politikával foglalkoztak. Az elemzők arra számítanak, hogy a jövő évben emelkedhet az alapkamat, hiszen 2018-ban az infláció gyorsabb ütemű növekedésére számítanak.

Egyes elemzők már az idei év második felére valószínűsítettek 0,25 százalékpontos alapkamat-emelést, de végül az infláció lassúbb ütemben gyorsult a román jegybank várakozásaihoz képest.

A BNR az idén kétszer csökkentette idei inflációs előrejelzését. Eredetileg 2,1 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számoltak, amit két lépésben mérsékeltek 1,6 százalékra, majd augusztus elején 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedést valószínűsítettek 2017-re.

Az éves inflációs ráta már a jövő év első negyedében elérheti a 3 százalékot, 2018 végére 3,2 százalékos fogyasztói árindexet valószínűsítettek. Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta, amely négyéves csúcsnak számít.