A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot. A kamattartó döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak. Elemzők 27 százalékos valószínűséget adtak a döntés előtt a kamatemelésnek és 64 százalékos esélyt a decemberi emelésnek.

A FOMC az előző öt ülésen egyhangúlag a kamatok szinten tartása mellett szavazott. A mostani ülésen a Richmond Fed elnöke 25 bázispontos emelésre voksolt.

A testület a döntés indoklásában nem tett utalást a monetáris szigorítás megkezdésének a dátumára. Az idei emelés valószínűsége azonban kissé csökkent, mivel a testület 17 tagjából 13 tartja lehetségesnek az idén a kamatemelés megkezdését, míg az előző ülésen 15-en voltak ezen a véleményen. Összességében a testület véleménye szerint az idén legfeljebb egy kamatemelésre kerülhet sor és a hosszabb távú monetáris szigorítási pálya "emelkedési szöge" is mérséklődött valamelyest.

A testület változatlanul kedvező véleményt alkotott az amerikai gazdaság növekedéséről, annak jellemzésére a már megszokott "mérsékelt ütemű" kifejezést alkalmazta. Kiemelték azonban, hogy a világgazdasági és a nemzetközi pénzpiaci fejlemények kockázatot jelenthetnek az amerikai gazdaság növekedési kilátásaira és az inflációs várakozásokra, ezért "szoros figyelemmel fogják követni a nemzetközi piaci fejleményeket".

Kedvező fejleményként nyugtázta a Fed a lakossági kiadások és a vállalatok tőkeberuházásai mérsékelt növekedését az előző ülés óta eltelt időszakban.

Az infláció az alacsony energia- és importárak miatt továbbra is elmarad a céltól - szögezték le. A 2,0 százalékos célt az infláció 2018-ban érheti el a testület véleménye szerint. Az idén pedig 0,4 százalék, jövőre 1,7 százalék, 2017-ben 1,9 százalék, 2018-ban 2,0 százalék, hosszabb távon 2,0 százalék lesz megítélésük alapján az infláció.

Az infláció már több, mint két éve a 2,0 százalékos cél alatt van.

A gazdasági növekedés üteme az idén 2,1 százalék, jövőre 2,3 százalék, 2017-ben 2,2 százalék, 2018-ban pedig 2,0 százalék lesz.

A Fed változatlanul kedvezőnek ítélte meg a foglalkoztatási helyzetet, de egyúttal kifejezte reményét annak további javulására is. A munkaerő-piaci helyzet mindenesetre javult az előző üléshez képest, a foglalkoztatottak száma emelkedett, a munkanélküliség csökkent.

Prognózisuk szerint a munkanélküliségi ráta 2016-ban és utána már 5,0 százalék alatt lesz. Az idén az átlagos munkanélküliségi ráta 5,0 százalékra csökken, jövőre pedig 4,8 százalékra és 2018-ig annyi is marad. A hosszabb távú munkanélküliségi ráta előrejelzést 5,0 százalékról 4,9 százalékra csökkentették. Az idén augusztusban 5,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

A kamatdöntés gyengítette a dollárt és erősítette a tőzsdei árfolyamindexeket. Az euró árfolyama a bejelentés előtti 1,1340 dollárról 1,1420-ig emelkedett, a dollár/jen árfolyam pedig 120,90-ről 120-ra csökkent. A tőzsdei árfolyamindexek nyeresége fél százalék körüli szintről egy-másfél százalékra emelkedett.