Az alapkamat 2013 augusztusa óta áll a rekordmélységet jelentő 2,5 százalékon. A jegybank közleményéből az olvasható ki, hogy még huzamos ideig ezen a szinten marad a ráta. Elemzők arra számítanak, hogy a jegybank következő lépése kamatemelés lesz, de legkorábban is valamikor jövőre.

Glenn Stevens, a központi bank kormányzója úgy fogalmazott, hogy a következő néhány negyedévre kicsit alacsonyabb gazdasági növekedést várnak. Ugyanakkor tartózkodott az ausztrál dollár alacsonyabb árfolyamát szorgalmazó szóbeli kampány fokozásától. Megismételte, hogy az ausztrál dollár még mindig erősebb, mint azt a fundamentális tényezők indokolnák, de nem szorgalmazta az árfolyam csökkentését.

A döntés hatására emelkedtek a részvényárfolyamok, és erősödött az ausztrál dollár az amerikai dollárhoz képest. Az ausztrál dollár jegyzése 0,8728 amerikai dollárra emelkedett a korábbi 0,8684 amerikai dollárról, de még mindig négyéves mélypontjának közelében tartózkodik.

Bár az alacsony kamatok támogatják a lakásépítést és a belső fogyasztás élénkülését, az még nem dőlt el, hogy egymagukban elégségesek-e a bányaipari beruházások csökkenésének ellensúlyozására.

Vannak bizakodásra okot adó jelek. A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 19 hónapja nem tapasztalt üzemben, 1,2 százalékkal emelkedtek, főleg az Apple új okostelefonja iránti hatalmas mértékű keresletnek köszönhetően. A harmadik negyedévben az inflációval kiigazított adatok szerint 1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom. Kevésbé kedvező viszont, hogy növekedett a kereskedelmi mérleg hiánya, ahogy a legfontosabb nyersanyagok meredek árcsökkenése a növekedő forgalom dacára is visszafogta az exportbevételeket.

A munkaerőpiac helyzete sem rózsás: szeptemberben a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra emelkedett az augusztusi 6,1 százalékról.