Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Cseh Nemzeti Bank ugyanakkor rontotta a cseh gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az idei és a jövő évre. Az alapkamatot két éve tartja ezen a szinten a cseh jegybank. A beavatkozásokat a korona erősödésének megakadályozására tavaly novemberben kezdte el a jegybank azzal a céllal, hogy Csehország elkerülje a deflációt. Az intézkedés hatásáról megoszlanak a szakértői vélemények, s az utóbbi hetekben éles viták folynak a témáról.

A jegybank a cseh gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a korábbi 2,9 százalékról 2,5 százalékra rontotta. A jövő évben a GDP 2,8 százalékos növekedésével számol a bank, a korábbi 3 százalékkal szemben - közölte Miroslav Singer, a jegybank kormányzója sajtótájékoztatón. A banktanács ismét megerősítette, hogy a jegybank 2016 előtt nem változtat intervenciós politikáján - szögezte le Singer.

A jegybank arra számít, hogy 2016 tavaszára a csehországi infláció mértéke elérheti a kétszázalékos szintet. A korábbi becslések, prognózisok már 2015 második felében kétszázalékos inflációt jósoltak.