Az elnök nem tud a kongresszussal megbirkózni, ahol republikánuspárti többség van, és ez rendre visszautasítja valamennyi kezdeményezését. Ami az elnök jogkörében megmarad, egy kétszintes intézkedési lehetőség. Van az úgynevezett Executive Order - elnöki rendelet - ami a végrehajtó hatalomhoz tartozó szervezetek, minisztériumok és más hivatalok számára kötelezően előírhat bizonyos intézkedéseket. Az Executive Action - a végrehajtási tervezet vagy akcióterv - pedig ennél gyengébb, tulajdonképpen egy kívánságot fogalmaz meg - magyarázta Frank Tibor.

Az egyetemi tanár az intézkedéstől nem sok változást vár. Ez ugyanis - véleménye szerint - nem olyan erejű rendelkezés, ami kötelezővé tehet bármit is Amerika-szerte.

Az amerikaiaknál körülbelül 270 millió fegyver van magánkézben, és noha folyton bizonyítják, hogy a tényleges öldöklések és fegyverhasználat nem függ a fegyverzetkorlátozási rendelkezésektől, de azért a normális gondolkodású emberek mégiscsak azt gondolják, hogy ha erőteljesebb intézkedéseket hoznának, akkor az segítene az amerikai életek megmentésében - fejtette ki a szakértő.

A fegyver-lobbi egyértelműen a republikánus párt mögött áll, amiben rettenetes mennyiségű pénz van, egy óriási üzlet, ami az emberek félelmére épít - tette hozzá.

Kiemelte: az ellenőrzés az, amit az elnöki csomagtól várnak az emberek. Az elnök úgy tervezi, hogy jócskán megemelnék az FBI-nál azoknak a számát, akik a fegyvereladással foglalkozó magáncégeknél háttérvizsgálatokat végeznének. Ha például valakit nem engednek fel egy repülőgépre, mert terroristagyanús, attól még nyugodtan vásárolhat fegyvert egy magáncégnél Amerikában. Tehát olyan ellentmondások vannak a rendszerben, amit ki lehetne szűrni - fejtette ki az egyetemi tanár.