Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A New Yorkban tartózkodó Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: nem ért egyet a bizottság megállapításaival, de továbbra is nyugodtak, mert Spanyolországban helyreállt a gazdasági aktivitás, javul a foglalkoztatás, mindez növeli a bevételeket, és ez elég, hogy elérjék a kitűzött deficitcélt.

Az IMF szerint Spanyolország ma egyike a világ legjobban növekvő országainak, elindult reformjai miatt példaként említik, miközben 2012-ben még "Európa betege volt". Az IMF Európában 1,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre, Spanyolországban azonban 3,1 százalékot - tette hozzá.

Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter úgy véli: Brüsszel mindig figyelmeztet, ez a megbízatása és a kötelessége, ahogy ez megtörtént tavaly és tavalyelőtt is, de Spanyolország mindig teljesítette, amit vállalt. A miniszter ugyanakkor elutasította, hogy a bizottság kérésének megfelelően, jelentős módosításokat hajtsanak végre az idei költségvetésben és a jövő évi büdzsé tervezetében.

Pierre Moscivici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos "kicsit túl optimistának" nevezte a spanyol kormány deficitcéljait 2015-re és 2016-ra. Szerinte erre az évre 4,5 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesítése várható. A spanyol kormány idén 4,2 százalékot, a következő évre pedig 2,8 százalékot tűzött ki maga elé.

A tagállamoknak minden év október 15-ig kell benyújtaniuk a következő évi költségvetési tervezetet a bizottságnak, ám Spanyolország kérte, hogy ezt előbb tehesse meg, mert decemberben választásokat tartanak. A tervek szerint a 2016-os büdzséről október 19-én szavaz a spanyol parlament.