Meg fogja hirdetni az európai fiskális és politikai unió létrehozásának tervét Angela Merkel német kancellár az országot irányító kormánykoalíció vezető pártja, a CDU ma kezdődő kongresszusán - derült ki a kancellár előzetes nyilatkozatából és beszédének nyilvánosságra hozott részleteiből. Az időzítés kedvező: a német lakosság 56 százaléka jelenleg támogatja a kormány európai válságkezelő politikáját - derült ki az FG Wahlen közvélemény-kutató intézet november 8-10-én készült felméréséből, amelyet a ZDF tévécsatorna közölt. Október elején még csak 45 százalék volt ez az arány. A kancellár megítélése három százalékponttal javult egy hónap alatt.

Nincs más hátra, mint előre

Merkel a kongresszus elé időzített interjújában kifejtette, hogy célja a 17 tagú eurózóna megőrzése ezzel a taglétszámmal, ám ez alapvető változásokat igényel az európai politikában. Az övezet államkötvényeit vásárló befektetőknek látniuk kell, hogy lépésről lépésre haladnak a "több Európa" koncepciójának megvalósítása felé az Európai Unióban. Ezen belül az eurózónának szorosan össze kell nőnie.

Ha nem ezt a politikát folytatjuk, akkor nem tudjuk megoldani a problémáinkat - szögezte le. Hogy senkinek ne legyenek kétségei mire gondol, világossá tette: a befektetői bizalom visszanyeréséhez az unió alapítóinak álmát kell beteljesíteni, azaz első lépésben a költségvetések összehangolását jelentő fiskális uniót, majd fokozatosan a politikai uniót kell létrehozni.

Közös állam születik

A CDU küldöttei elé kerülő dokumentum úgy fogalmaz, hogy az európai segítségében részesülő államoknak csökkenteniük kell költségvetési hiányukat és államadósságukat, egyeseknek gyorsabban, másoknak lassabban. Utóbbiak esetében Európának szolidaritást és bátorítást kell tanúsítania.

Michael Meiser, a CDU képviselőcsoportjának pénzügyi szakpolitikusa a Bloombergnek nyilatkozva elmondta: Merkel beszédében le fogja szögezni, hogy nem elegendőek keretszabályok az uniós tagországok gazdaságpolitikájának befolyásolására. Ehelyett olyan jogosítványokat kell adni az EU-nak, amelynek alapján folyamatosan ellenőrizheti és kikényszerítheti a fegyelmezett gazdálkodást.

Fúj a politikai fogószél

Nagy politikai változások forgatták fel az eurózónát az elmúlt napokban, ami rácáfol azokra a szkeptikus elemzőkre, akik nem tudták feltételezni az EU-ról, hogy képes megrázni magát - állítja Erik Nielsen, az UniCredit londoni világgazdasági elemzője. Kérdés, hogy a piac értékeli-e ezt vagy sem...

Merkel el akarja kerülni, hogy az eurózónában még egyszer olyan válság alakuljon ki, mint Görögországban - mondja Jan Techau, a Carnegie Endowment for International Peace brüsszeli elemzője. Ez azt jelenti, hogy az eurózónatagok kormányainak fel kell adniuk önállóságuk egy részét költségvetésük meghatározásában. Úgy tűnik, ez ügyben valamiféle egyezség jött létre Merkel és Nicolas Sarkozy francia elnök között.