Bohuslav Sobotka szerint Angela Merkel egyértelmű győzelmet aratott. "Bízom abban, hogy rövid idő alatt stabil kormányt alakít. Ez Európa és a cseh-német kapcsolatok számára is igen fontos" - írta a cseh kormányfő a Twitteren. "Amennyiben ma valaki örül az AfD térnyerésének, nem lát az orra hegyéig. Ma bevándorlók ellen szítanak indulatokat, holnap lehet, hogy a csehek és a lengyelek lesznek a célpont" - jegyezte meg Sobotka az MTI tudósítása szerint.

"A választás igazi győztese az AfD, amely a menekültek és a biztonság témája kapcsán nagyon megerősödött" - véli Andrej Babis, az ANO elnöke sajtónyilatkozatában. Rámutatott: a konzervatívok meggyengültek, és a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredményüket érték el. "Az SPD politikája nem csak a pártot, de Európát is elpusztítja" - írta Babis, akinek mozgalma az októberi csehországi parlamenti választás nagy esélyese.

Václav Klaus, volt cseh jobboldali államfő "nagyszerűnek" minősítette az AfD választási eredményét, amelynek kampányában személyesen is részt vett. A volt elnök örömét fejezte ki, hogy a német konzervatívok és szociáldemokraták pozíciója a választási eredmény alapján meggyengült.

"Kiderült, hogy nem minden német hagyta magát megtéveszteni az AfD ellen folytatott gyűlöletkampánnyal. Jó lenne, ha ez a cseheket is arra ösztönözné, hogy az eszükre hallgassanak és ne hagyják magukat befolyásolni sajtókampánytól" - írta nyilatkozatában Václav Klaus anélkül, hogy megnevezett volna egyetlen pártot, amelynek támogatását javasolná a cseh választóknak.

A CDU/CSU választási eredményét "Pürrhoszi győzelemnek" minősítette a politikus.

Címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek