Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett exit poll kutatás (a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések) urnazárás után közzétett eredménye szerint a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest - írta az MTI.

Az Index azt írja, a bevándorlásellenes AfD lett a harmadik erő.

A ZDF, illetve az ARD felmérései szerint a következő eredmény várható:

  • a konzervatív jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU): 33,5-32,5 százalék,
  • a szociáldemokraták (SPD): 21-20 százalék,
  • bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD): 13-13,5 százalék,
  • a liberálisok (FDP): 10-10,5 százalék,
  • az egykori keletnémet állampárt utódszervezete, a Baloldal (Linke): 9 százalék,
  • Zöldek (Grüne): 9-9,5 százalék.

A korábbi előrejelzések 37 százalékos eredményt sejtettek a CDU-nak, így ez az eredmény azért kisebb csalódás lehet Angela Merkelnek, aki a vártnál kevesebbel győzött.

Az MTI tudósítása szerint a szocdemeknek szintén nincs okuk az örömre, a párt támogatottsága történelmi mélypontra (21 százalék) süllyedt. Az PPD eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

A történelmi vereség elszenvedése után az SPD ellenzékbe vonul - döntött a párt vezetése sajtóértesülések szerint. A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

Két új párt a Bundestagban

Bejutott két új párt a német szövetségi parlamentbe (Bundestag) a vasárnapi választáson az exit poll szerint. Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a jobboldali AfD 13-13,5 százalékkal a harmadik legerősebb pártként debütál a Bundestagban, a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10-10,5 százalékkal kerül be ismét.

Seehofer pártja nagyot bukott

Horst Seehofer csak Bajorországban induló pártja, a CSU a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati televízió adatai szerint a szavazatok 38,5 százalékára számíthat, ami a párt történetének legrosszabb eredménye - írta az MTI.

Az SPD 20,2-20,8 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. Az urnazárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. A Bundestag-frakció eddigi vezetőjével Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban mindketten hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot.

Együtt győzünk, együtt veszítünk

- hangoztatta Oppermann.

Az exit pollok alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet.
Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,2-9,4 százalékra emelkedett.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötte össze.

Az AfD hajtóvadászatot indít Merkel ellen

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,2-13,4 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben.
Alexander Gauland, a párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel ellen, és "vissza fogják szerezni az országot" a németeknek.

A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,1-10,5 százalékkal jut vissza a Bundestagba.

Gratuláltak a politikusok

Orbán Viktor a Facebookon magyarul és németül azt írta: "Budapest gratulál."

Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke vasárnap.
Tajani Twitter-üzenetében gratulált Angela Merkel kancellárnak a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért eredményéhez és kijelentette: "dolgozzunk együtt Európa megreformálása érdekében".

Manfred Weber EP-képviselő, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője üzenetében hangsúlyozta, hogy Angela Merkel a stabilitást és a sikert képviseli. A német szavazók világos mandátumot adtak a CDU/CSU pártszövetségnek a kormányzáshoz - húzta alá.

Kiemelte, Merkellel Németország továbbra is erős és megbízható szövetséges lesz Európában, amely a folytonosságot jelenti. A német politikus ezek mellett csalódását fejezte ki a pártszövetség támogatottságának jelentős csökkenése miatt. Több vitára és megbeszélésre van szükség a jövő illetően - tette hozzá.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke telefonon gratulált Angela Merkelnek választási győzelméhez - közölte Tusk szóvivője.