A németek felvásárolják a fáinkat - panaszolják a lengyel faipari vállalkozók, akik a kormány beavatkozását kérik ennek megakadályozására. Mint a Gazeta Wyborcza emlékeztetett, Lengyelország fafeldolgozásban nagyhatalom: a világ negyedik legnagyobb bútor exportőre, a több mint 350 ezer alkalmazottal dolgozó faipari kivitel éves értéke 14 milliárd, ezen belül a bútoriparé 6 milliárd euró, így az árakat és a termelési feltételeket befolyásoló minden változás nemcsak az ágazat, de az egész gazdaság helyzetére kihat.

A 113 vállalatot egyesítő lengyel faipari gazdasági kamara most félreverte a vészharangot: veszélybe került az ágazat nyereségessége és munkahelyei, mert német vállalkozók tömegesen vásárolják fel a lengyel erdőket, miután odahaza korlátozták a kitermelést. Az állami erdőgazdaság az ország egész területéről értékesít faanyagot, a németek azonban elsősorban a határ menti térségből vásárolnak a szállítási költségek csökkentése érdekében, ez viszont felborította a piac egyensúlyát. Az óriási kereslet miatt Zielona Górában már 40 százalékkal többe kerül a fa, mint Lublinban. Ráadásul hatalmas mennyiségről van szó, hiszen 2007-től 2012-ig a Németországba irányuló lengyel faexport 2100 százalékkal, 74 ezer köbméterről 1,6 millió köbméterre emelkedett.

Ez azzal jár, hogy a többségükben a német határ közelében, Nyugat-Lengyelországban működő fafeldolgozó üzemeknek sokkal többet kell fizetniük az alapanyagért, ami helyben már drágább nemcsak az orosznál vagy az ukránnál, de a franciánál is, ami aláássa versenyképességüket és tönkre teheti őket. Emiatt az ország munkanélküliségtől amúgy is a legrosszabb helyzetben levő térségei közé tartozó vidéken munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. A kamara számításai szerint 1,8 millió köbméter nyers fa kivitele 18 ezer munkahely megteremtését teszi lehetetlenné, és veszít rajta a költségvetés is, mivel a feldolgozott termék exportja sokkal jövedelmezőbb mint a nyersanyagé.