Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre többen gondolkodnak úgy, mint a CSU főtitkára, Andreas Scheuer, aki szerint Németország lassan az unió szociális szolgáltatójává válik - írja a Spiegel Online, azzal kapcsolatban, hogy Németországban ismét fellobbant a bevándorlás kérdésével kapcsolatos vita. Az ügyet egyrészt a konfliktuszónákból - Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból - érkező menekültek növekvő száma, másrészt a más EU-s tagállamok állampolgárainak nyújtandó szociális ellátások kérdése helyezte reflektorfénybe az elmúlt időszakban.

A félelmeknek azonban a lap szerint ellentmond egy új tanulmány, amelyet a német ZEW intézet készített a Bertelsmann-alapítvány megbízásából. E szerint Németországban 2012-ben minden külföldi állampolgár átlagosan fejenként 3300 euróval több adót és járulékot fizetett be az államkasszába, mint amennyi állami kiadásban részesült. A Németországban élő 6,6 millió külföldi így összesen 22 milliárd euróval járult hozzá a német költségvetés egyenlegének javításához abban az évben. A tanulmány szerint Németország így pénzügyileg is figyelemreméltó mértékben profitál a bevándorlásból.

Alulbecsült hatás?

A tanulmány szerint már korábban is érzékelhető volt a Németországban élő külföldiek pozitív hozzájárulása a német költségvetéshez, az egy főre eső nettó befizetések összege azonban tíz év alatt több, mint másfélszeresére emelkedett. A Spiegel szerint az anyag ráadásul inkább alulbecsüli a bevándorlás pozitív szerepét, mivel az csak a német útlevéllel nem rendelkező bevándorlókat veszi figyelembe. Ha az olyan bevándorlókra is kiterjedne a vizsgálat, akik időközben német állampolgárságot szereztek, akkor a mérhető haszon még magasabb lehetne, tekintve, hogy ez a csoport más felmérések szerint sikeresebbnek tekinthető gazdasági értelemben, mint a külföldi állampolgársággal rendelkező Németországban élőké.

A tanulmány megjegyzi, hogy a bevándorlók által fejenként fizetett átlagos adó értéke 700 euróval ugyan elmarad a németekétől, azonban a nettó egyenlegük ennek ellenére kedvezőbb. Az ok, hogy a bevándorlók korösszetétele az államháztartás szempontjából kedvezőbb, jóval alacsonyabb a népesség ezen részének átlagéletkora, magasabb az aktív életkorban lévők aránya, így jóval kevesebb nyugdíjellátásban részesülnek. Így a nettó befizetők aránya a csoporton belül eléri a 67 százalékot, míg a németeknél ez az arány csak 60 százalékos.

Nem meglepő módon, minél képzettebb és iskolázottabb az adott bevándorló, annál nagyobb lehet a pozitív hozzájárulása a német költségvetéshez - emeli ki a kutatás. Szerintük a 30 alatti korosztályt tekintve, ha az átlagos iskolázottságuk és képzettségük elérné a német átlagot, akkor fejenként egész életük alatt 118 400 euróval többet fizetnének be nettó értékben a német költségvetésbe, mint egy hasonló korú német.

Minél hamarabb, annál jobb

A tanulmány eredményeire hivatkozva a Bertelsmann-alapítvány úgy véli, hogy a bevándorlási politikában a képzésre nagyobb figyelmet kellene fordítania Németországnak. Ez szerintük nem azt kell hogy jelentse, hogy több képzettebb bevándorlót kellene az országba csábítani, hanem azt, hogy csökkenteni kell a korlátozásokat a bevándorlók számára. Az alapítvány szerint minél inkább meg kellene könnyíteni a bevándorlók számára a hozzáférést a német munkaerő piachoz, hogy hamarabb önálló és termékeny életet kezdhessenek élni Németországban. Ebből a szempontból teljesen értelmetlennek tartják azokat az intézkedéseket, amelyek lerövidítik a tartózkodási engedély hosszát Németországban és az egyre több korlátozást a munkaerő piacon. Ezek az intézkedések ugyanis csak azt a teljesen téves képzetet erősítik, amely szerint a bevándorlók csak a német állam által nyújtott szolgáltatásokat keresik.

Briteknél 43 százalékkal ugrott meg a bevándorlók száma

Az Egyesült Királyságba érkező bevándorlók száma 78 ezerrel 260 ezerre ugrott az elmúlt évben, ami 43 százalékos növekedést jelent - írja a Financial Times a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön publikált adataira hivatkozva. Ez az éves 43 százalékos növekedés az ONS szerint főleg a rekord számú EU-ból érkezőknek volt köszönhető. Az ONS statisztikái szerint eddig a legtöbb EU-állampolgár, 228 ezer 2014 júniusában érkezett az országba (szemben az egy évvel korábbi 183 ezerrel). A világ minden tájáról érkező bevándorlók száma szintén új rekordot döntött: egy év alatt összesen 247 ezren érkeztek az Egyesült Királyságba dolgozni az egy évvel korábbi 202 ezerhez képest.

Az ONS szerint az EU-bevándorlók számának növekedése főleg a Romániából és Bulgáriából érkezők számának megugrásából adódott, ami annak a következménye is lehet, hogy az e két ország munkavállalóira vonatkozó korlátozások januárban megszűntek.

A munka- és nyugdíjügyi minisztérium társadalombiztosítási adatai az FT szerint azt mutatták, hogy a román bevándorlók száma már meghaladta a lengyelekét. A tb-regisztráció alapján a románok aránya 468, a bolgároké 205 százalékkal emelkedett a szeptemberig tartó 12 hónapban.