A Barcelona egykori labdarúgója 222 millió euróért, azaz mai árfolyamon 67,4 milliárd forintért cserélt csapatot. Ez óriási rekord, több mint a duplája az eddiginek, amit Paul Pogba tavalyi Manchester Unitedbe igazolásával tartott "mindössze" 105 millió euróval.

A párizsi klub tulajdonosa, a katari Nasser Al-Khelaifi, régóta vágyott már egy hasonló igazolásra, amit végül a Barcelonánál 186 meccsen 105 gólt szerző brazil támadóban talált meg.

A hírek szerint Neymart a PSG a világ legjobban kereső sportolójává teheti, miután adózás után 500-600 ezer euró közötti összeget tehet zsebre hetente (!).

 

 

Sokat mondó összehasonlítások

Hogy érzékeltessük, mennyi pénzt költött Neymarra a francia egyesület, összehasonlítottuk néhány magyarországi kiadással. A kormány például a költségvetés tavaly év végi zárásakor úgy döntött, hogy nagyjából ennyit, 70 milliárd forintot ad a kórházaknak a tartozásaik kiegyenlítésére és egyéb fejlesztésekre, de ugyanennyi a közmédia éves költségvetése (!) is. A Nemzeti Színházra akkori árakon 20 milliárd forintot költöttünk, egy jobbfajta stadiont pedig 15 milliárd forinttal szoktunk számolni.

Getty Images

Érdekesség, hogy a Norvég-alap nagyjából egy neymarnyi összeget szánt volna Magyarországi projektjeire, míg Tarlós István szerint 50-60 milliárd kellene Budapesten az árvízvédelem rendezéséhez.

Az aktualitásokat nézve, Neymar árából nagyjából másfél Duna Aréna (43 milliárd forint) jött volna ki, igaz, egy vizes vébére (170 milliárd forint) már nem telne, ahhoz majdnem három Neymar kellene. A 4-es metróhoz (450 milliárd forint) pedig legalább hat Neymarra lett volna szükség.

Mészáros még így is sokkal jobban keres nála

Amennyiben a 67,4 milliárd forintos összeg egy magyar emberhez került volna, úgy az egyből bekerült volna a Napi.hu kiadásában megjelenő, A 100 leggazdagabb 2017-es listájába. Nem is rossz helyre, hiszen megelőzte volna Andy Vajnát, akinek a 60 milliárd forintos vagyona a 14. helyre volt elég. A 13. helyen található Wáberer György azonban már többet gyűjtött élete során, nagyjából 70 milliárdot.

Érdekesség, hogy bár Mészáros Lőrinc még csak a lista 5. helyén szerepel, ám tavaly közel százmilliárd forinttal növelte vagyonát. Így ő 2016-os bevételeiből nevetve ki tudta volna fizetni Neymar árát. Sőt, egy érdekes összehasonlítás is összejön: tegyük fel, hogy Neymar a hírekben szereplő legmagasabb összeget, nettó 600 ezer eurót keres hetente. Ez a pénteki árfolyamon 182 millió forint hetente, azaz 26 millió forint naponta, 1,085 millió forint óránként és valamivel több mint 18 ezer forint percenként. (Ebbe persze nincsenek benne a reklámszerződései.)

Kép: MTI

Ezeket az összegeket látva az emberben felmerül, hogy ilyen összeget Magyarországon nem lehet keresni. Hát van egy hírünk a károgóknak: Mészárós Lőrinc tavaly 96,2 milliárd forinttal növelte vagyonát, ami azt jelenti, hogy naponta 263,5 millió forintot keresett, azaz közel 11 millió forintot óránként, tehát 183 ezer forintot percenként. Azaz nagyjából tízszer annyit, mint Neymar fog a jövőben a világ legjobban kereső focistájaként.