BUX
38657

Nincs „iszlám terrorizmus” a készülő új EU-szótár szerint

Az EU-hatóságok arra ösztönzik az uniós kormányokat, hogy kerüljék az „iszlám terrorizmus” kifejezést és helyette a „terroristák, akik helytelenül használják fel az iszlámot” szófordulatot használják.

NAPI Online, 2006. április 14. péntek, 09:44

Brüsszelben folyik egy olyan új "közéleti szótár" kidolgozása, amely figyelembe veszi a radikálisok érzékenységét. Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő az EUpolitix híroldalnak azt mondta: szótár használata természetesen nem lesz kötelező az EU-hivatalokban, de várható, hogy a tagállamok és az uniós intézmények elfogadják, és alkalmazni is fogják a tartalmát - írja az euractiv.hu . A kezdeményezést az váltotta ki, hogy Európa-szerte fontossá vált elkerülni azoknak a szavaknak a használatát, amelyek a muzulmánok körében frusztrációt okoznak és ezzel erősítik a radikalizáció kockázatát.
A szótár készítői szerint például olyan szavak használatát kell átgondolni, mint például az "iszlám", a "fundamentalista" vagy a "dzsihád". Ez utóbbit Európában gyakran a hitetlenek elleni háború megjelölésére használják, de a legtöbb muzulmán számára a kifejezés spirituális viaskodást jelent, egyfajta pozitív eszmét, azt, hogy az ember megpróbál a benne lakozó gonosz ellen harcolni.