Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britannián karácsony előestéje óta két, özönvízszerű esőzéssel kísért hatalmas vihar söpört végig. A legsúlyosabban érintett térségek között van Wales, Nyugat- és Dél-Anglia, valamint London és környéke. A karácsonyi nagy-britanniai ítéletidőnek szombati adatok szerint hat halálos áldozata van. Walesben a második vihar csúcspontján óránként 180 kilométeres sebességű széllökéseket is mértek.

A két vihar miatt összesen 300 ezer otthonban szünetelt az áramszolgáltatás karácsony napjaiban, és a déli országrészben még szombaton is több ezer olyan háztartás volt, amelyben december 23., az első vihar betörése óta nincs villany.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök közvetlenül szembesülhetett a lakossági indulatokkal, amikor a délkelet-angliai Kentben tett tájékozódó látogatást. Az egyik faluban a helybéliek elpanaszolták neki, hogy a térségben december 24. óta nincs áram, a hatóságok azonban teljesen magára hagyták a lakosságot, a helyi tanács "karácsonyi szabadságra ment", senkit nem lehet elérni. Cameron megígérte, hogy személyesen veszi fel a kapcsolatot a területileg illetékes - konzervatív vezetésű - tanáccsal az ügyben.

Az ellenzék ugyanakkor az utóbbi hetekben bejelentett meredek áremelések miatt egyébként is a bírálatok kereszttüzébe került lakossági közműszolgáltatók megregulázását követelte. Graham Stringer, az alsóház energiaügyi bizottságának munkáspárti tagja a Daily Mail című konzervatív napilap szombati kiadásának nyilatkozva kijelentette: a történtek jelzik, hogy az áramszolgáltató cégeket "jobban érdekli a profit, mint saját fogyasztóik". Stringer szerint a lakossági áramtarifák és a szolgáltató cégek profitja rekordokat döntöget, miközben a fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások színvonala soha nem látott mélységekbe süllyedt.

A politikus szerint a szolgáltató cégek profitjából sokkal többet kell a rendkívüli időjárási helyzetekre szóló intézkedési tervek kidolgozására és a megfelelő létszámú szakembergárda biztosítására fordítani. Stringer hozzátette: az energiaszolgáltatók "cserbenhagyták" a lakosságot, és ezért alapos felülvizsgálatra szorul a lakossági áram- és gázszolgáltatás jelenlegi rendszere.

A Munkáspártnak már kidolgozott terve van a lakossági közműszolgáltatások átalakítására. Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje a párt szeptember végi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a Munkáspárt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztaná a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztaná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

Cameron azóta több nyilatkozatában is átverésnek nevezte a tervet, mondván, hogy a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása az energiahordozók világpiaci árára.

A karácsonyi viharok ugyanakkor Nagy-Britannia számos országrészében a vasúti közlekedést is teljesen megbénították. A vasúti pályahálózatot kezelő társaság, a Network Rail szombati adatai szerint a tervezett nyolcezer vonatjáratból - zömmel az alámosott pályaszakaszok és a sínekre dőlt fák miatt - kétezer csak jelentős késésekkel vagy egyáltalán nem indult el. A késések és a törlések hozzávetőleg egymillió utast érintettek. A Network Rail szóvivője elismerte, hogy a brit vasúthálózaton "emberemlékezet óta nem volt ekkora felfordulás".