A feltörekvő országok növekedésének tempója a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem volt olyan lanyha, mint most. A kellemetlen jelenséghez mindegyik nagy régió hozzájárul: a kínai GDP rég nem látott alacsony ütemben nő, Kelet-Közép-Európa gazdaságának fogaskerekei erősen csikorogva forognak és Latin-Amerikában is gyengeségeket láthatunk. Mindez hozzájárul a halvány világgazdasági kilátásokhoz, amelyeknek biztos jele még a fejlett országok vergődése és a kereslet hiánya miatt négyéves mélypontra esett olajár is.

A feltörekvő országok ipari termelése augusztusban, fogyasztói kiadásai a második negyedévben 2009 óta nem látott alacsony szintre hanyatlottak, az export szintén a nyár utolsó hónapjában lassult - idézte a Financial Times a londoni Capital Economics kutatóintézet jelentését. A korábbinál lassúbb növekedés tartós jelenség lesz a feltörekvő országokban, ha teszik, úgy is fogalmazhatunk, hogy ez lesz a normális - fogalmaz Neil Shearing, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető elemzője. Úgy tűnik, ez a tempó várható az évtized végéig.

Sötét jövő

A Nemzetközi Valutaalap egyetért ezzel. A feltörekvő piacokon nagyot fordul a világ középtávon - fejtegette az IMF október eleji kongresszusán Olivier Blanchard, a szervezet vezető közgazdásza. Christine Lagarde arról beszélt, hogy a brazil és az orosz gazdaság bővülése jól láthatóan lassul. Majd hozzátette, hogy a Fed monetáris enyhítésének visszavonása nyomán megszűnő pénzbőség alaposan megrángathatja a feltörekvő országokat.

Ugyancsak sötéten látja a jövőt George Magnus, a svájci UBS bank vezető elemzője. Ma már világos, hogy vége annak a rendkívüli gyorsaságnak, amely a feltörekvő régiókat jellemezte 2006 és 2012 között - jegyezte meg hozzátéve, hogy az IMF 2011 vége óta hatszor módosította lefelé a feltörekvő gazdaságok bővülésére adott növekedés prognózisát.

A harmadik negyedévre vonatkozó hivatalos statisztikai adatok ugyan még hiányoznak, ám a becslések sötét képet mutatnak. Kínában 6,8 százalékra lassulhatott a GDP növekedése a második negyedéves 7,5 százalék után - véli Jasper McMahon, a Now-Casting Economics elemző cég szakértője. Brazíliában 0,3 százalék várható 2014-ben a 2013-as 2,5 százalékos bővülés után. A Capital Economics elméleti modellje júniusban még átlagosan 4,5 százalékos év/éves GDP-növekedést mutatott a feltörekvő országokra, ám júliusban már csak 4,3 százalékost. Augusztusra a 2009 októbere óta a leggyengébb ütemet várják.

Két fő bűnös

A leghatározottabb romlást Kelet-Közép-Európára jósolják a szakértők. A magyarázat egyszerű: a régió országai kiszolgáltatottak a romló németországi gazdaági teljesítménynek. Latin-Amerikát részben a lassuló kínai gazdaság gyengébb nyersanyag-kereslete, részben a halvány belső fogyasztás sújtja. Ázsia feltörekvő országai elég jól tarják magukat - GDP-jük éves szinten öt százalékkal nőhet augusztusban -, ám legnagyobb exportpiacuk, Kína lassulása rájuk is súlyos hatással lesz.

Michael Power, az Investec Asset Management befektetési cég stratégája két fő okra vezeti vissza a gondokat. Az egyik az óriási kínai gazdaság importszűkítéssel járó lefékeződése, a másik az amerikai Fed pénzbőséget teremtő monetáris enyhítésének visszavonása. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a lassulás ciklikus természetére. Az infrastrukturális fejlesztések és Kína, India, Brazília és néhány más ország bővülő középosztályának növekvő fogyasztása szerinte hosszabb távon újra lendületet adhat a feltörekvő országok gazdaságainak.