Továbbra is dollármilliárdok menekülnek Oroszországból offshore adóparadicsomokba - írta az EurasiaNet.org. A nettó tőkekivonás összege az idei első negyedévben a moszkvai jegybank adatai szerint 32,6 milliárd dollár volt. Ennek nyilvánosságra hozatalával egy időben a bank felfelé módosította a tavalyi tőkekivonási adatot, 154,1 milliárd dollárra - ez a legmagasabb összeg, amióta 1994-ben a pénzintézet mérni kezdte a jelenséget.

Az adóhivatal számára elérhetetlenné váló milliárdok óriási kiesést jelentenek az orosz költségvetésnek - 2013-ban, amikor még lényegesen kisebb összegek hagyták el az országot, az e miatti adóbevétel-kiesést legalább 22 milliárd dollárra becsülték. A tőkekiáramlás emellett meggyengíti a nemzetgazdaságot, visszafogja a beruházásokat, tovább rontva a növekedési kilátásokat. Ez nem elmélet, hanem gyakorlati tapasztalat - a makrogazdasági elemzések és rövidtávú előrejelzések központja szerint az év első három hónapjában több mint 20 százalékkal csökkent a beruházási tevékenység Oroszországban. A gazdaságfejlesztési minisztérium megnyugtatónak szánt nyilatkozatai szerint idén a beruházások "csak" 10,6 százalékkal csökkennek, s a tárcát vezető Alekszej Uljukajev jövőre 3 százalékos növekedésüket jósolta, főleg a magánbefektetőknek köszönhetően. Arról azonban nem szólt, tervez-e valamilyen intézkedéseket a kormány ennek bátorítására.

A tőkehiány másik jele a csődök számának emelkedése - az első negyedévben elérte a legutóbb a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalt szintet, sőt a nagy ipari és mezőgazdasági vállalatok körében meghaladta azt. A legrosszabb a helyzet az építőiparban, a szállításban, a kommunikációban, a kereskedelemben, az energetikában és a fémiparban - írta az EurasiaNet.org.

Az első negyedévi tőkekiáramlás a maga 32,6 milliárd dollárjával lényegesen alacsonyabb a tavalyi azonos időszak 47,7 milliárdjánál - azt azonban a Krím annektálása és a nyugati szankciók kilátásba helyezése okozta pánik diktálta. Jobb mutató lesz a második negyedévi adat - 2014-ben ez 21,9 milliárdos mínuszt hozott -, azonban a megfigyelők véleménye, hogy a közeljövőben nem lehet számítani a tőkekiáramlás stabilizálódására, különösen mivel nem várható változás sem az agresszív külpolitikában, sem a belpolitikában, amely továbbra sem száll komolyan harcba a mindent átható korrupcióval és önkényesen bánik a gazdaság szereplőivel.

A nemzeti bank elemzői szerint a tőkekiáramlás nagyságára meghatározó hatása van az olajárak alakulásának - ha a jelenleginél is lejjebb megy, akkor idén 130 milliárd dollár hagyhatja el az országot, ha feljebb, akkor 111 milliárdra mérséklődhet. Azonban ez is a harmadik legmagasabb összeg 1994 óta.

Nem tűnik sikeresnek az államfő által meghirdetett adóamnesztia és az orosz milliárdosokhoz intézett felszólítása, hogy hozzák haza tőkéjüket - nemigen magyarázható mással Putyin nyilatkozata, amelyet a The Moscow Times ismertetett, miszerint "egyes külföldi országok" akadályozzák az orosz tőke hazahozatalát.