Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brexittel kapcsolatos tárgyalások egy helyben topognak, és nagyon úgy tűnik, hogy Theresa May brit miniszterelnök az egyetlen ember a kerek világon, aki kimozdíthatná az egyeztetést a holtpontról - véli Clive Crook, a Bloomberg publicistája. Két kritikus kérdésben kellene a kezébe vennie az irányítást (végre).

Kétfrontos harc

Az egyik ezek közül az az összeg, amelyet az EU vár az uniót elhagyó Egyesült Királyságról azoknak a szerződéseknek a fejében, amelyeket az elmúlt években EU-s tagállamként kötött. A legmagasabb becslések 100 milliárd euróról szólnak, sajtópletykák szerint May titokban belement 50 milliárdba, de ezt hivatalosan cáfolták. A brüsszeli tárgyalók kikötötték, hogy addig nem beszélgetnek a szigetország és az unió jövendő viszonyáról, amíg nincs egyezség a lelépési pénz ügyében.

A másik kritikus probléma az átmenet ügye. A Philip Hammond pénzügyminiszter javaslata szerint a 2019. márciusi de jure kilépést de facto egy átmeneti periódusnak kellene követnie, amelyben Nagy-Britannia még része maradna az egységes piacnak és a vámuniónak. Ezzel a fokozattal lenne elkerülhető egy gazdasági sokkhatással járó kilépés egyik napról a másikra.

Forró krumpli

A londoni kormány mindkét kérdésben halogatja a határozott állásfoglalást, aminek nagyon nyilvánvaló oka van. Politikai értelemben életveszélyes ügyekről van szó. A brit közvélemény határozottan ellenzi, hogy a brexit egy fillér költséggel is járjon. Végül is, nem ezt ígérték a Leave-pártiak a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás kampányában.

Ami az átmenetet illet, az nem egyszerűen szálka, hanem egyenesen gerenda a brexit támogatóinak szemében. Egyszerűen úgy látják, hogy ezzel elszabotálnák az uniós kilépést

May eddig semmit sem tett annak érdekében, hogy áthangolja a közhangulatot az első kérdésben, illetve hogy legyűrje az ellenállást a másodikban. Mentségére szóljon, hogy a Bloomberg szakírója szerint az EU nyugodtan elfogadhatná, hogy egyszerre tárgyaljanak a múltról és a jövőről, ám a britek kérték az EU-t, hogy engedje útjukra őket nem fordítva, úgyhogy nincsenek abban a helyzetben, hogy diktálják a válásról szóló egyeztetés feltételit.

Bízzák harmadik félre

A Bloomberg publicistája szerint a lelépési pénz ügyében Andre Sapirra, a Bruegel Intstitute szakértőjére kellene hallgatni, aki azt javasolta, hogy bízzák a döntést nemzetközi választott bíróságra. Erre több intézmény is alkalmasnak látszik. Ez a megoldás mindkét felet megszabadítaná a bonyolult, az arcvesztés kockázatával járó vitától. Másra mutogathatnának, mást tehetnének felelőssé az összeg nagyságáért.

Az átmenet ügyében a publicista szerint a miniszterelnöknek pénzügyminisztere álláspontjára kellene helyezkednie. A Leave-pártiakat azzal kellene leszerelnie, hogy a független kutatók állítása szerint gazdasági katasztrófát okozna, ha a szigetország egy csapásra akarna kilépni az EU-ból, ami felerősítené a brexitellenes közhangulatot. Ennek elkerülése a függetlenség híveinek is érdeke.

Búcsút intenének

May pozíciója a hét végén megingani látszott, miután a sikertelen múlt heti brexittárgyalási forduló után pártja aktivistáinak többsége azt akarja, hogy a következő parlamenti választások előtt távozzon a posztjáról. Egy friss felmérésben a megkérdezettek 51 százaléka vélekedett így és kilenc százaléknyian a kormányfő azonnali távozását akarják.

A miniszterelnök a múlt héten fejezte ki abbeli szándékát, hogy 2022-ig maradni akar, amit nem csupán az aktivisták, hanem számos befolyásos tory politikus is elutasít. Ugyanakkor szakértők szerint jelenleg politikai értelemben többe kerülne a miniszterelnök távozása, mint megtartása. Egy dolog biztosnak látszik: semmiképpen sem indítanák újra miniszterelnök-jelöltként. A brexit 2022-re lezárulhat, és Mayjel végül is a kilépés levezénylésére szerződtek.

Hülyeséget csináltak

Az Egyesült Királyság "hülyeséget" csinált a brexittel, és egyedül a brit lakosság tehetné meg, hogy útját állja ennek a rossz iránynak - fejtegette egy konferencián Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke. Persze realistának tartja magát, ezért úgy véli, hogy Nagy-Britannia 2019 márciusában kilép az EU-ból.

Selmayr az egyik legbefolyásosabb vezető az EU bürokráciájában, ezért megszólalásának súlya van. Különösen annak fényében, hogy Michel Barner, az EU brexitügyi főtárgyalója azt mondta, hogy a brit átlagemberekre ráférne némi tanítás a brexit árával kapcsolatban. Ez megvilágítaná nekik, mibe kerül az országuknak az unió elhagyása. Egyébként minden EU-s állampolgárnak részesülne kellene egy olyan oktatásban, amely megmutatná, mit hoz az országának az unió. Selmayr azt is hangsúlyozta, hogy az EU ajtaja a brexit után is nyitva marad az Egyesült Királyság előtt.