A török rendőrség több száz fős osztaga ma reggel könnygáz- és vízágyútámadást indított a kormányellenes tüntetők ellen az isztambuli Taksim téren, leszedték a tiltakozók plakátjait és elbontották a barikádjaikat. A roham nem hozott sikert: a demonstrálók erőszakra hajló csoportja Molotov-koktélokkal válaszolt - jelentette a Financial Times. Órák elteltével csak a csata folytatódásáról érkeztek jelentések. A demonstrálók fő csoportja elhatárolta magát a hozzájuk csatlakozott vadul viselkedő társaiktól. A török televízió élőben közvetítette az utcai harcot - a tüntetések tíz nappal ezelőtti kezdete idején a média mélyen hallgatott a hatóságok durva fellépéséről, ami hozzájárult a tiltakozás kiterjedéséhez.

A rendőrség korábban az ígérte, hogy a tüntetők a térrel szomszédos Rezi parkban maradhatnak, amíg egyezségre nem jutnak a kormánnyal. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a török köztársasági eszme szimbolikus helyének számító városrészt teljesen át akarják építeni. A rendőrségi támadás meglepetésként érte a megfigyelőket, mivel Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, azt ígérte, hogy szerdán találkozik a tüntetők képviselőivel. Előzőleg tolvajoknak és vandáloknak nevezte őket, akik viszont iszlám autoritárius rezsim kiépítésével vádolják a kormányfőt.

Hullámvasúton a líra

A tiltakozások kirobbanása megrázta a pénz- és tőkepiacokat, nem csupán az isztambuli tőzsdét, amely egy hét alatt 15 százalékkal zuhant, hanem a török lírát és vele más feltörekvő országok devizáit is. A jegybank néhány órával ezelőtt jelentette be, hogy a GDP éves összehasonlításban három százalékkal nőtt az első negyedévben, ami jobb a vártnál. A folyó fizetési mérleg hiánya viszont nyolcmilliárd dollár lett áprilisban.

A jegybank azt is közölte, hogy rövid távon szigorítja monetáris politikáját. Főként a hiteltelezés visszaszorításával igyekszik úrrá lenni az elmúlt hónap - nem csupán törökországi - fejleményei miatt a devizapiacokon kialakult nagy árfolyamhullámzásokon. Emellett közvetlenül is beavatkozhatnak a líra védelme érdekében. A török valuta egy százalékkal erősödött a bejelentés hatására. Elemzők szerint a bank lépései attól függően lehetnek hatásosak vagy hatástalanok, hogy miként alakul a politikai feszültség Törökországban.