A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett jelentése szerint februárban 3,1 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten, miközben elemzők 2,9 százalékos emelkedésre számítottak. Utoljára 2012 márciusában mértek a mostaninál erősebb áremelkedést, akkor 3,3 százalékosat.

Németországban 2013 augusztusa és 2016 novembere között folyamatosan csökkentek a termelői árak. Tavaly novemberben 0,1 százalékkal indult a növekedés, az ütem folyamatosan és erősen gyorsul, így decemberben már 1,0, januárban 2,4, februárban pedig 3,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak éves szinten.

Az előző hónaphoz képest az elemzői várakozásokkal összhangban, 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak februárban a januári 0,7 százalékos és a decemberi 0,4 százalékos emelkedés után.

A termelői árak változására februárban is az energiaárak - gyorsuló ütemben növekvő - alakulása gyakorolta a legnagyobb hatást. Tavaly februárhoz képest 5,4 százalékkal ugrottak meg az energiaárak, míg a köztes javak 3,3 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek 2,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,1 százalékkal, a termelőeszközök pedig 0,9 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számolva februárban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,2 százalékkal emelkedtek a németországi termelői árak februárban.

A termelői árak jól jelzik előre az inflációs nyomások alakulását, mivel a gyártók által eladott javak vagy szolgáltatások árát mérik. Februárban 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves szinten, januárhoz képest pedig 0,6 százalékos növekedést mértek.