Varga Mihály, a magyar kormány gazdasági minisztere, aki nemrégiben megígérte, hogy véget vet a bankszektort érintő állami beavatkozások kiszámíthatatlanságának, lelkiismeretes ember. Bizonyára ezért hallgatott a legújabb megszorító csomag legnagyobb bombájáról, amikor hétfőn sajtótájékoztatón ismertette az intézkedéseket. Az alapos újságírók szőrözték ki később a szövegből, hogy az állam kezébe került önkormányzati adóssággal rendelkező bankoknak hétszázalékos adót kell fizetniük ezért a megtiszteltetésért - kezdi Magyarországról szóló szarkasztikus írását a Kester Eddy, a Financial Times régiós szakírója.

Hogy is van ez? Az állam megbízhatóbb adós, mint a helyhatóságok - állítja a gazdasági tárca - ezért az átvételnek köszönhetően a bankok mérsékelhetik az utóbbiak hitelei után képzett tartalékaikat. A tárca szerint ezenfelül azért is jól járnak a bankok, mert az önkormányzati hitelek egy része behajthatatlan volt, mielőtt az állam kezébe kerültek volna, továbbá korábban szóba került, hogy értékcsökkenéssel vegyék át az adósságot, ám ezt technikai okok miatt elvetették. A megbeszélések során 10-15 százalékos vágásról volt szó, így a hétszázalékos adó nem látszik inkorrektnek vagy túlzottnak.

Vérlázító, égbekiáltó, gyalázatos

Ez az adó felháborító - értékelte az új közterhet Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég európai ügyekben illetékes igazgatója, de az általa használt jelző (outrageous) a szótár szerint fordítható, borzalmasnak, vérlázítónak, égbekiáltónak, gyalázatosnak, botrányosnak, durvának, iszonyúnak, elképesztőnek vagy formabontónak is. Újra azt bizonyítja, hogy a kormány továbbra is hajlandó elmenni a falig, hogy gyors, szokatlan válaszokat adjon olyan problémákra, amelyeknek valójában strukturális alapjaik vannak.

Az adósságadó emellett felveti a szelektív államcsőd lehetőségét, amelyről először Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója beszélt egy tévéinterjúban, majd Peter Attard Montalto, a Nomura régiós elemzője a e-mailes reflexiójában. Mindkét megszólalás a technikai fogalom definíciójára utalt, miszerint az állam törvényt hozott arról, hogy 100 forint adósságból csupán 93 forintot fizet vissza.

Iscso ráz

Az FT megpróbált állásfoglalást szerezni a Moody's hitelminősítőtől az ügyben, de ismét kudarcot vallott. Felvetett viszont egy új kérdést az egyelőre egyszerinek látszó adóval kapcsolatban. Egy normális európai kormány esetén bízhatnánk abban, hogy ez így is marad, ám az Orbán-adminisztráció esetén senki sem mehet biztosra. Végül is a 2010-ben bejelentett ideiglenes bankadó is véglegessé vált - emlékeztet az írás.

Igen, el tudom képzelni, hogy rendes éves adóvá alakítják az adósságadót - válaszolta Montalto az FT-nek az ezzel kapcsolatos kérdésre. Könnyen lehet, hogy nem ez volt az utolsó eset, amikor Varga zavarba ejtőnek érezte azt a gazdaságpolitikát, amelyeket saját minisztériuma hajt végre. A pénzpiaci befektetőknek és a vállalatoknak is arra kell készülniük, hogy tevékenységük környezte Magyarországon még kockázatosabbá válik a választások közeledtével - hangsúlyozza Rahman.