A montreali székhelyű, 260 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet szerdai közleményében azt írta, az év tizedik hónapjában rögzített 5,8 százalékos bővülési ütem az utasforgalomban némileg elmarad a 7,1 százalékos átlagos éves növekedési rátától, és rontja a helyzetet, hogy a cégek ennél nagyobb mértékben növelték a kapacitásokat. Ennek eredményeként a járatok átlagos töltöttsége 0,4 százalékponttal 80,1 százalékra mérséklődött.

Az év eddigi részében a közel-keleti légitársaságok érték el a legnagyobb, általában kétszámjegyű bővülést, októberben viszont a légi utasforgalom mintegy 31 százalékát adó Ázsia-Óceánia bővült a legnagyobb mértékben, 9,2 százalékkal. A Közel-Keletről 6,5, Európából 5,3 százalékos javulást jelentettek.

Az áruforgalom a karácsonyi időszak előtt felpörgött, 8,2 százalékkal emelkedett a szektor teljesítménye árutonna-kilométerben számolva, 18 hónapja nem volt ilyen mértékű javulás. A légitársaságok emellé mindössze 3,6 százalékkal növelték a kapacitást, így a rekord alacsony átlagos töltöttségi mutató 1,9 százalékponttal 46,2 százalékra javult.

Ebben a szegmensben Európa volt a legeredményesebb, 13,4 százalékos javulást tudott felmutatni, míg a globális áruforgalom 40 százalékát adó Ázsia-Óceánia 7,8 százalékos bővülést ért el. Az IATA ugyanakkor figyelmeztetett, hogy januártól újra nehezebb időszak következhet az áruszállítási szektorban.