A statisztikai hivatal információi szerint a szerb külkereskedelmi forgalom 13,3 százalékkal nőtt 2017 első kilenc hónapjában az előző év ugyanezen időszakához képest. Január és szeptember között a külkereskedelmi forgalom összértéke 25,4 milliárd euró volt, ebből az export 11,25 milliárdot, az import pedig 14,15 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom 64,3 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le. Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Olaszország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Oroszország és Románia, import szempontjából pedig Németország, Olaszország, Kína, Oroszország és Magyarország.

A statisztikai hivatal azt is közölte kedden, hogy Szerbia ipari termelése éves szinten 7,3 százalékkal növekedett szeptemberben, az év első kilenc hónapja tekintetében pedig 3,5 százalékos volt az éves növekedés. A tavalyi év átlagához viszonyítva január és szeptember között az ipari termelés 7,9 százalékkal növekedett.

A RZS becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2017 harmadik negyedévében 2,1 százalékkal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. A GDP-változásról azonban csak november végén közöl részletes információkat a statisztikai hivatal. (Jön a tényleges életfogytiglan Szerbiában.)

Ana Brnabic szerb miniszterelnök pedig kedden az államadósságra vonatkozó adatokat is nyilvánosságra hozta. Ezek szerint szeptember végén Szerbia GDP-arányos államadóssága 65,4 százalékos volt. A kormányfő szerint ez az arány az év végéig 62-63 százalékra csökken.