A kancellár munkájával elégedetlenek aránya 61 százalékról 57 százalékra csökkent. Legutóbb tavaly novemberben volt hasonló Angela Merkel választói megítélése, akkor az elégedettek aránya 36 százalék volt, az elégedetleneké pedig 57 százalék.

A kancellár tevékenységének megítélése különösen a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) választóinak körében romlott az őszi-téli hónapokban. Március elejére viszont ismét többségbe kerültek a kancellár munkájával elégedett szavazók a CDU/CSU táborában, arányuk a februári 48 százalékról 54 százalékra emelkedett, míg az elégedetlenek aránya 49 százalékról 42 százalékra süllyedt.

A német választók helyzetértékelése alapján Angela Merkelnek továbbra sincs alternatívája a kancellári pozícióban; a YouGov reprezentatív felmérése szerint egy politikus sincsen, akit a többség alkalmasnak tart az utódlásra. A legtöbben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterről, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) politikusáról tudják elképzelni, hogy megfelelő lehet a kormányfői munkára, de őt is csak a megkérdezettek 22 százaléka jelölte meg.

Egy héttel korábban egy másik kutatóintézet, az Infratest-dimap is az Angela Merkel megítélésének jelentős mértékű javulásáról számolt be. Az intézet reprezentatív felmérése szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya az egy hónappal korábbi 46 százalékról 54 százalékra emelkedett február végére.

Ugyanakkor a németek 59 százaléka továbbra is elégedetlen Angela Merkel menekültpolitikájával, és az elégedettek aránya csupán 39 százalékos.

A többség tehát elégedett a kancellárral, de menekültpolitikáját a többség elutasítja. Az intézet elemzői szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy a menekültügy ugyan kiemelt téma a nyilvánosságban, de nem meghatározó a választók életében. Például a munkaerőpiaci helyzet vagy a gazdasági környezet alakulása legalább annyira fontos, mint a menekültválság kezelése.

A YouGov felmérésében 1340 embert kérdeztek meg március 1-je és 4. között, az Infratest-dimap kutatásában pedig 1505 embert, február 26-án és 27-én.