Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön arról számolt be, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban az előző hónaphoz viszonyítva, míg éves összehasonlításban 2,7 százalékos volt a növekedés. A 28 tagú Európai Unióban havi összevetésben 0,3 százalékkal, éves alapon 3,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júliusban.

Az euróövezeti tagállamokban a júliusi havi szintű forgalomnövekedéshez elsősorban az járult hozzá, hogy a benzinkutak forgalma 0,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,2 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékeké pedig 0,1 százalékkal bővült.

Az Európai Unióban havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt az üzemanyageladás, 0,2 százalékkal a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma és 0,1 százalékkal az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma.

A legnagyobb havi forgalomnövekedést Észtország (+2,5 százalék), Németország (+1,4 százalék), valamint Málta, Portugália és Románia (egyaránt +1,1 százalék) érte el júliusban. Magyarországon 0,6 százalék volt a havi szintű növekedés.

A legnagyobb mértékben Luxembourgban (-1,2 százalék), Lengyelországban (-1,1 százalék) és Ausztriában (-0,9 százalék) csökkent a kiskereskedelmi forgalom.
Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 3,1 százalékkal nőtt a nem élelmiszer szektor forgalma, 1,9 százalékkal az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké, továbbá 1,6 százalékkal az üzemanyagoké.

Az Európai Unióban a nem élelmiszer szektor forgalma 4,1 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 2,1 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 1,5 százalékkal bővült.

Az egy évvel korábbihoz képest Romániában (+9,6 százalék), Észtországban (+7,8 százalék), valamint Magyarországon (+7 százalék) nőtt leginkább a júliusi kiskereskedelmi forgalom, miközben Luxembourgban (-10,5 százalék), valamint Finnországban (-0,3 százalék) csökken a legnagyobb mértékben.