Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn kiadott előzetes adatok szerint augusztusban a júliusival azonos mértékben, 0,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex havi szinten. Elemzők 0,1 százalékos növekedésre számítottak.

A fogyasztói árindex januártól márciusig negatív értéket mutatott, áprilisban pedig zéró volt. Májusban 0,3, júniusban és júliusban pedig 0,2 százalékos növekedést mértek.

A fő összetevők közül az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok ára 1,2 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusi 0,9 százalék után. A szolgáltatások a júliusival azonos mértékben, 1,2 százalékkal drágultak. Az energiaárak viszont 7,1 százalékkal csökkentek a júliusi 5,6 százalékos visszaesés után.

Az, hogy a fogyasztói árindex augusztusban is alacsony szinten maradt, táplálja azokat a spekulációkat, miszerint az Európai Központi Banknak (ECB) meg kell hosszabbítania a márciusban indított kötvényvásárlási programját, ha el akarja érni a 2 százalékos inflációs célt.

Peter Praet, az ECB vezető közgazdásza a múlt héten arról beszélt, hogy a nyersanyagárak csökkenése, illetve az olyan feltörekvő országok, mint Kína gazdasági növekedésének lassulása miatt fokozódott annak a kockázata, hogy hosszú időre nagyon alacsony lesz az infláció Európában. Kijelentette, hogy az euróövezeti jegybank egyértelműen képes és hajlandó cselekedni szükség esetén.

Nem valószínű, hogy az ECB kormányzótanácsa új akcióprogramot fogadjon el csütörtöki ülésén. Elemzők azonban arra számítanak, hogy Mario Draghi ECB-elnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatón nyomatékosan megismétli, hogy elkötelezettek az inflációs célszám mellett és ennek megfelelően alakítják az ECB monetáris politikáját.

Vitor Constancio, az ECB alelnöke a hét végén a világ vezető jegybankárainak Jackson Hole-i tanácskozásán arról beszélt, hogy az euróövezeti jegybank mennyiségi monetáris ösztönző intézkedései alkalmasak az euróövezeti infláció két százalék közeli célhoz emeléséhez, és megvédték a régiót a pénzügyi sokkoktól is.

"Tavaly decemberben és az idei év elején negatív inflációval kellett szembenéznünk, de ezt sikerült korrigálni" - mutatott rá egy kérdésre adott válaszában. "A legfontosabb eredmény az volt, hogy teljes mértékben meg tudtuk állítani az inflációs várakozásokat" - hangsúlyozta.

Az alacsony euróövezeti infláció trendje egybevág a más iparosodott országokra jellemző folyamatokkal, például az Egyesült Államokéval is, ahol az infláció szintén jócskán elmarad a szövetségi jegybak szerepét betöltő Fed által optimálisnak tartott két százaléktól.