A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) pénteki közleménye szerint a bruttó hazai termék negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,2 százalékkal növekedett az április-júniusi időszakban, ami jóval kedvezőbb az elemzői várakozásoknál.

Elemzők arra számítottak, hogy negyedéves összehasonlításban 0,1 százalékkal zsugorodott, éves összevetésben pedig 0,9 százalékkal bővült a svájci gazdaság a második negyedévben.

Az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest 0,2 százalékkal zsugorodott, éves összehasonlításban pedig 1,1 százalékkal növekedett a svájci hazai össztermék. A visszaesést akkor elsősorban az okozta, hogy a jegybank január 15-én váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan küzdeni ezen a szinten a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. Ezt követően a frank robbanásszerűen erősödött az euróval és más devizákkal szemben is. Mindez jelentősen rontotta Svájc exportlehetőségeit.

A második negyedévben az áruforgalom segítette a GDP növekedését, mivel az import erősebben csökkent az exporthoz képest. Különösen jól teljesítettek az óra-, az ékszer- és a gyógyszergyártó vállalatok, amelyek kivitele növekedett. A személyes és az állami kiadások, valamint a beruházások is bővültek.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy tévedés lenne a második negyedéves adatokból arra a következtetésre jutni, miszerint a svájci gazdaság jó állapotban van. "Az import csökkenése azt jelezheti, hogy a termelés szűkül" - mutatott rá Janwillem Acker, a legnagyobb svájci magánbank, a Julius Baer vezető közgazdásza, arra utalva, hogy a feldolgozóipari cégek kevesebb továbbfelhasználásra szolgáló árút importálhattak.