Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági államtitkárság (SECO) csütörtökön kiadott előrejelzése szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 0,9 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban még 1,4 százalékos növekedésre számítottak. Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaságnak a mostani lesz a legrosszabb éve 2009 óta, akkor 2,2 százalékos csökkenést mértek.

A prognózis rontása részben abból származik, hogy az államtitkárság technikai okok miatt lefelé módosította tavaly év végi és az idei év eleji az adatokat, aminek következtében automatikusan csökken a 2017-es év egészére vonatkozó GDP-növekedés.

"Bár a feldolgozóipar, valamint az idegenforgalom fellendülése folytatódott, ennek hatását kioltotta a szolgáltatási szektor más területén tapasztalt nyomott növekedés" - mutatott rá az államtitkárság, amely mindazonáltal arra számít, hogy a svájci gazdaság fokozatosan visszatér a dinamikus növekedés pályájára. (Ultralaza maradt a svájci jegybank.)

A SECO arra számít, hogy jövőre már 2 százalékkal nő a gazdaság. A gyorsulás részben a világgazdaság erősebb növekedésének, részben pedig a gyengülő frankból profitáló svájci export bővülésének lesz köszönhető - írja az MTI.

A Crédit Suisse svájci bankcsoport a hét elején szintén rontotta a svájci gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, így a korábban jelzett 1,5 százalék helyett immár csak 1,0 százalékos GDP-gyarapodásra számít.