Texas állam közegészségügyi hivatala több tucat embert tart megfigyelés alatt, miután az állam fővárosában, Dallasban Thomas Eric Duncan libériai férfinél kimutatták az Ebola-fertőzést - jelentette a BBC. A legszorosabb ellenőrzés alatt 12-18 ember van, köztük gyermekek, akik közvetlenül érintkeztek a súlyos állapotban lévő ebolással.

A többi érintett olyan személy, aki kapcsolatba került ezzel a belső körrel. Duncan négy rokonához azt az udvarias, de ellentmondást nem tűrő kérést intézték, miszerint maradjanak otthon és látogatókat se fogadjanak október 19-éig. A dátum nyilván az Ebola-vírus okozta fertőzés lappangási idejével függ össze. A lakásuk előtt egy magánbiztonsági cég autói cirkálnak.

Az egészségügyi hatóság olyan ellenőrzési jogosultságokat kapott, amelyek képessé teszik a helyzet aprólékos vizsgálatára és kézben tartására - állítja David Lakey, Texas közegészségügyi megbízottja. A dallasi egészségügyi és szociális szolgáltatások irodájának szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy összesen 80 embert figyelnek meg, készek arra, hogy a megbetegedés legeslegelső jeleire közbelépjenek.

Duncan két hete utazott az USA, hogy meglátogassa rokonait. Az NBC News tudósítása szerint csak akkor kezdték az - esetek legalább felében halálos - fertőzéssel kelezni, amikor unokaöccse jelezte a veszélyt a közegészségügyi hatóságnak. Ezt megelőzően hazaküldték egy texasi kórházból, ahol lázra és hasi fájdalmakra panaszkodva jelent meg. Két nap múlva kellett volna visszatérnie az ambulanciára, ha rokona nem fog gyanút.