Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szaúd-arábiai vezetés fontolóra vett egy tervet, amelynek alapján legkésőbb novembertől megszüntetnék a benzin és a repülőgép-üzemanyag árának támogatást, mivel a tartósan alacsony olajárak megfosztják a költségvetést az ehhez szükséges bevételektől - írja a Bloomberg. Idén eddig kétszázalékos mínuszban van a Brent olajfajta, a hét elején hordónként 55,63 dollárt kellett adni érte.

Az elképzelés szerint a világpiacon kialakult árakhoz igazítanák a két üzemanyag árát - tudta meg a hírügynökség egy az ügyhöz közel álló forrástól. Ez azt jelentené, hogy a 91-es oktánszámú benzin ára 80 százalékkal, literenként nagyjából 1,35 szaúdi rialra, azaz 93 forintra menne fel. (Jelenleg 0,24 dollárcent/liter az ár.) Más energiahordozókat egyelőre nem drágítanának.

Nem lenne példa nélküli

A tervet még szeptember vége előtt vagy legkésőbb októberben véglegesíteni akarják. A hírt az arab ország gazdasági, energiaügyi és pénzügyminisztériuma sem kommentálta. Ugyanakkor az energiaárak támogatásának átalakítása kulcseleme Szaúd-Arábia felkészítésének az olaj világpiaci hegemóniáját követő gazdasági helyzetre.

Ennek szellemében 2015 decemberében emelték az üzemanyagok árát és bejelentették, hogy ezt további hasonló lépések követhetik. Elemzők szerint az energiaár-támogatások leépítése nélkülözhetetlen a költségvetési hiány lefaragásához. Korábban a magas olajexport-bevételek miatt nem kellett ilyen problémával számolniuk, ám a tartósan alacsony olajár miatt vége a jó világnak.

A gondot az jelenti, hogy a magyar szemmel nézve nevetséges üzemanyagárak sokkhatást gyakorolhatnak a közlekedési és szállítási ágazatra. Ezért a támogatások visszavonása politikailag érzékeny kérdés. Ugyanakkor a kormány lépése nem lenne példa nélküli. A szomszédos Egyesült Arab Emírségek már 2015-ben kénytelen volt a világpiaci árakhoz igazítani a helyi benzinárakat.

(A nyitókép forrása: Reuters.)