A világon 13 szuperöreg társadalom lesz 2020-ra szemben a jelenlegi hárommal - derül ki a Moody's hitelminősítő cég előrejelzéséből. Az egyre inkább elöregedő társadalmakban számottevően lassul a gazdasági növekedés - figyelmeztet a jelentés. A prognózis szerint 2030-ra már 34-re megy fel a szuperöregnek minősülő társadalmak száma - foglalta össze  a prognózis főbb elemeit a Financial Times.

A definíció szerint ezt a jelzőt azok az országok kapják meg, amelyekben a népességen belül meghaladja a 25 százalékot a 65 éven felüliek aránya. Jelenleg Németország, Olaszország és Japán tartozik ebbe a körbe. Hat év múlva Európából már Franciaország, Svédország, Portugália, Szlovénia és Horvátország is a szuperöreg országok között fog szerepelni. 2030-ban már ebben a klubban lesz Hongkong, Dél-Korea, Nagy-Britannia, Új-Zéland és az USA is.

Az USA kereskedelmi minisztériumának becslése szerint Magyarországon - amely jelenlegi 17 százalékos arányával a kelet-közép-európai társadalmak összehasonlításában a leginkább elöregedett - 2020-ra 20-21 százalékra megy fel a 65 évesnél idősebbek aránya.

Öregedő társadalmak

A Moody's másik kategóriájába, az úgynevezett öregedő társadalmak közé azok a nemzetek tartoznak, amelyekben a lakosság hét százaléka idősebb 65 évesnél. A világ országainak 60 százaléka fog ebbe a körbe esni 2015-ben - állítja a hitelminősítő. Ez a körülmény alátámasztja azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az a kedvező demográfiai szerkezet, amely az elmúlt évtizedekben egyfajta demográfiai osztalékként segítette a világgazdaság növekedését - a fiatal ázsiai, főként kínai munkaerő színre lépése -, átalakul a bővülést fékező demográfiai adóvá.

Az elöregedést általában hosszú távú problémának tartják, ám valójában már most is jelen van, és jelentősen fékezni fogja a gazdasági növekedést - hívja fel a figyelmet Elena Duggar, a Moody's elnökhelyettese.

A hitelminősítő várakozása szerint a világ munkaképes korú lakossága fele olyan gyorsan fog bővülni 2015 és 2030 között, mint az ezt megelőző 15 évben. Maroknyi afrikai országot kivéve a világ minden országa azzal fog szembesülni, hogy vagy zsugorodik munkaképes korú lakossága, vagy lassabban nő, mint korábban.

Lassulás

A népesség azelőtt soha nem tapasztalt elöregedése a következő öt évben 0,4 százalékkal fogja fékezni a gazdasági növekedést, 2020 és 2025 között pedig évi 0,9 százalékkal. A világ legfejlettebb ipari társadalmait tömörítő OECD szerint a globális növekedés üteme a jelenlegi évtized éves átlagos 3,6 százalékáról 2,4 százalékra lassul 2050 és 2060 között.

Az elmúlt évek bezzeg országai súlyos kilátások elé néznek. Kínában 2020-ban még hat munkaképes korú személy jut majd egy nyugdíjasra, míg 2030-ra 4,2-re, 2050-re 2,6-ra megy le ez a mutató. Hongkong és Dél-Korea esetén még alacsonyabb számokat jósolnak a szakértők.

A Moody's szerint részben a munkanélküliség visszaszorításával, részben a migráció megfelelő kezelésével lehet enyhíteni a várható problémát. Hosszabb távon bízhatunk abban, hogy az innováció, a technológia fejlesztése javítja a termelékenységet, ami szintén ellensúlyozhatja, hogy relatíve kevesebben dolgoznak a nyugdíjasokhoz képest.